Jul, Julehygge

100 DAGE TIL JULEAFTEN! Vi bager norske klejner!

Det er dagen før dagen før dagen x 100. I dag er der kun 100 dage til juleaften, hvor tiden dog bare flyver. Det skal fejres med hjemmebagte norske klejner, og jeg deler naturligvis min opskrift med jer. Alle ingredienserne er nogle man kan skaffe på nuværende tidspunkt, så der er ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i lidt tidlig julebag.

IMG_5775


Klejnen

Jeg elsker den almindelige klejne, men jeg elsker den norske klejne endnu mere. Forskellen på de to er, at den traditionelle klejne laves på en typisk småkagedej. Den norske klejne består af en gærdej.

IMG_5996

Jeg har haft en lidt travl dag, så jeg må være svar skyldig mht. hvorfor det hedder en norsk klejne. Den norske klejne er typisk mere luftig og blød og minder på mange måder om konsistensen på en donut, og hvem elsker ikke donuts? Selve historien om klejnen må I få en anden dag, vi skal videre til den vigtige opskrift:

Mine norske klejner

Ingredienser

Ca 30 store klejner

600 g God hvedemel (gerne øko)

120 g smør

100 g sukker (gerne rørsukker)

1 1/2 æg

2,5 dl lunken minimælk

75 g gær

1 knivspids kanel

Til kogning: Ca 1 kg palmin

Sådan gør du

1. Rør gær ud i den lune mælk.

2. Tilsæt resten af ingredienser og ælt til en smidig dej (Jeg bruger røremaskine)

IMG_5992

3. Lad dejen hævei 30 minutter på pejsen eller et andet lunt sted

4. Rul dejen ud i en stor rektangel med en tykkelse på ca 1cm

IMG_5993

IMG_5995

5. Smelt palminen og varm den op til 180 grader. Jeg bruger altid et termometer, så jeg konstant kan følge med i temperaturen. Klejnerne steges 2 ad gangen, de vendes, når de er blevet gyldenbrune på den ene side. De steges færdige og hviler på køkkenrulle, hvis man da kan vente med at spise dem.

IMG_5775

Rigtig god fornøjelse med bageriet

Jeg er vild med at stå i køkkenet og bage mens julemusikken spiller for fuld volumen. Det er på ingen måde pigernes domæne. Herhjemme er det mandens/julemandens og jeg giver det ikke fra mig. Det bør I heller ikke mænd 😀

May your days be merry and bright. May all your Christimases be white.

-Juleekspert Daniel Røde

Forrige Indlæg Næste Indlæg

2 Kommentarer

  • Svar Evy 7. december 2017 at 22:40

    Ser lækre ud! Hvad kan jeg bruge istedet for Palmin? Jeg kan ikke finde det i Frankrig.

    • juleekspert
      Svar juleekspert 7. december 2017 at 22:42

      Du kan bruge neutral olie, som kan tåle høj varme f.eks. Rapsolie

    Skriv en kommentar