Sidste års julehit

Historie om voksenjulekalenderen

Det format vi kender i dag, blev ?opfundet? tilbage i 1990. Den første voksenjulekalender hed “Jul i den gamle trædemølle”, og handlede om Flemming (Peter Schrøder) og Berit (Søs Egelind) der i det moderne samfund kæmpede sig igennem julens mange udfordringer.

FOTO ©TV2

Julekalender blev en succes og er sidenhen blevet genudsendt i 1996 og 2009. Denne voksenjulekalender står dog fuldstændig i skyggen af “The Julekalender” 1991, som bekendt er lavet af De Nattergale. Julekalender havde over 2 millioner seere og blev et kæmpe hit.

FOTO ©RINGKØBING-SKJERN MUSEUM

Alle kender historie om kartoffelavlerne Oluf og Gertrud, københavneren Benny, der skiftede navn fra Brian, da Brian var et for socialt belastet navn. Nisserne Hansi, Fritz og Günther der forsøger at finde nøglen så nissen Gammelnok ikke dør, en klassiker. “The Julekalender” er blevet genudsendt flest gange af alle julekalendere. To år efter kom “Familien Andersens Julehemmelighed” fra 1993. Julekalenderen omhandler Julemand 39, hvis julemandskarrierer hænger i en tynd snor. Men han kan redde den, ved at gå op til julemandsreeksamen. Han får dog den sværeste af alle eksamensopgaver, da han skal få den julefjendske Familien Andersen til at holde jul igen.

FOTO ©Metroxpress

Denne julekalender har jeg selv et meget nært forhold til, da jeg bl.a. er skyld i, at den udkom på DVD. Den havde været ønsket i virkelig mange år, men udkom først på DVD for et par år siden, og har kun været genudsendt en gang i 1998. Året efter blev “The Julekalender” genudsendt for første gang. I 1995 blev “Juletestamentet” vist. Julekalenderen er spækket med kendte danske skuespillere, hvor de tre hovedpersoner – brødrene Martin, Hubert og Svend spilles af Niels Anders Thorn, Morten Hauch-Fausbøll og Timm Vladimir. De tre brødre har ikke ligefrem det bedste forhold, men de samles i en hytte, da de har mistet deres far, og sammen skal høre farens testamente. Uder meget trykket stemning får de tre brødre at vide, at de skal blive i hytten hele julen med deres koner, og fejre jul – ellers er der ingen arv.

FOTO ©TV2

En ganske hæderlig voksenjulekalender med mange store danske skuespillere, der dengang var ganske unge bl.a. Sidse Babett Knudsen og Lars Brygmann. 1996 var genudsendelse år, men allerede igen i 1997 kom “Gufol Mysteriet”, som senere skiftede navn til Station 7-9-13. Den handlede om en politistation, som lukker, hvis ikke den opklarer en stor sag inden jul.

FOTO ©HOME ENTER

Her stoppede TV2 i nogle år med at lave voksenjulekalendere. Men i 2001 kom TV2 på banen igen, og nu ville DR også lege med. TV2 genudsendte igen “The Julekalender”, men det år fik den selskab af det lille ekstra program “CWC – Canal Wild Card”.

FOTO ©Sten Linde/TV2

CWC blev en succes og hele landet begyndte at sige knaldhamrende, præcis som værten Finn Nissen. DR2 lavede voksenjulekalenderen “Jul I Hjemmeværnet”, som handlede om terrorister, der ville have danskerne til at holde op med at fejre jul, men det ville den lille hjemmeværnsgruppe fra Frederiksværk forhindre med alle midler.

FOTO ©DR

Julekalenderen blev aldrig en seermagnet, og det er kun ganske få, der kan huske den. I 2003 vendte både TV2 og DR2 tilbage med voksenjulekalendere, men nu var rollerne byttet om. TV2 forsøgte sig med endnu en ny omgang CWC, men denne gang hed den “CWC-World”. Selvom julekalenderen var poppet gevaldigt op, formåede den overhovedet ikke at hamle op med sin forgængers succes. 2003 var også året, hvor DR2 lavede deres “The Julekalender”, ikke at julekalenderne overhovedet er ens, men “Jul på Vesterbro” er DR?s største voksenjulekalender succes, folk elskede den, og den er som “The Julekalender” blevet genudsendt et hav af gange på DR2.

FOTO ©Arnold Busck


Hvad er der blevet af voksenjulekalenderen?

Ingen ved om det var dødstødet til TV2 voksenjulekalendere, men det kunne godt se sådan ud, for TV2 har ikke produceret en ny voksenjulekalender siden 2003, men har derimod valgt at satse på de gamle klassikere. Ja faktisk så meget, at daværende programchef på TV2 Palle Strøm udtalte ? Det er vores Matador og vores 90 års-fødselsdag, og vi kommer til at sende den igen. Ikke kun i år – men også til næste år. Julen handler om traditioner, og The Julekalender er en tradition vi har med seerne?. Dette forsatte til sidste år, hvor TV2 helt har droppet at sende voksenjulekalender, hvilket jeg er meget ked af. Selvom man kan se dem på DVD, er der noget hyggeligt over at kunne tænde tv?et sent på aftenen og se julekalenderen. Den nye programchef har udtalt ?Der er ikke umiddelbart en ny voksenjulekalender på vej. Men jeg synes personligt, at det kunne være spændende at prøve at genoplive konceptet på et tidspunkt i fremtiden, hvis vi kan finde pengene til det. Jeg synes, vi har mange talenter på Zulu, som kunne være spændende at se i en julekalendersammenhæng?. Så derfor kan man kun håbe, at der kommer en ny voksenjulekalender, og jeg har faktisk personligt en rigtig fin ide til en NY VOKSENJULEKALENDER, men det vil jeg ikke afsløre noget om endnu.

Hvis jeg lige skal afslutte med DR?s indblanding i voksenjulekalender nåede de aldrig Jul På Vesterbro højder igen. DR2 sendte i 2005 en adventdkalender med Omar Marzouk “Omars Jul”.

FOTO ©DR2

I 2006 sendte de “Jul I Verdensrummet”. Og i 2007 forsøgte DR2 sig med en parodi på “Jullerup Færgeby” – “Yallahrup Færgeby”, og hvis man spørg mig, var det lavmålet indenfor voksenjulekalendere, aldrig før er der lavet så dårlig en voksenjulekalender. I 2011 var der dog en lille succes at spore i DR2?s nye voksenjulekalender “Hjælp, det er jul!” Som var en moderne udgave af Jul i den gamle trædemølle med Thomas Bo Larsen og Mette Horn, det var en meget satirisk og god voksenjulekalender, men den vandt desværre aldrig rigtig indpas hos den danske befolkning, dog var den virkelig god. Ovenpå den lille succes med Hjælp, det er jul! Prøvede DR2 for foreløbig sidste gang i 2012 med voksenjulekalenderen “Jul i Kommunen”. Den er lidt i stil med Jul i Hjemmeværnet gået i glemmebogen.


 

Alternativet

Om TV2 eller DR2 sender voksenjulekalender i år, er ikke offentliggjort endnu, men man kan jo håbe. Om ikke andet, er der mulighed for at kigge fordi min egen-producerede julekalender “Den Lystige Julekalender“, som nok mest af for den voksne del af familien.vlcsnap-2014-11-11-14h46m05s221vlcsnap-2014-11-20-11h25m03s90

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sidste års julehit