Julekalenderkunst

Sebastian Dorset gæsteblogger

Så er det første første gang blevet tid til et gæsteblogindlæg. Det kommer fra komikeren Sebastian Dorset. Dansk stand-up komiker og forfatter, foredragsholder, gøgler og (virkelig elendig) jonglør.

IMG_2233

Sebastian Dorset

Uanset hvor mange gode ting, julen fører med sig, kommer vi ikke uden om at den rent objektivt og kynisk er hård: Eftersom hygge og samhørighed ikke kan måles, så er den for mange bare et par måneder, hvor man udover alle de sædvanlige opgaver, får kastet ekstra julepligter oveni nissehatten.

Gaveindkøb kan være ganske hyggeligt, hvis man tager den med ro og helst lidt gløgg i blodet (et gratis tip!), og at skaffe træ og pynte op kan også sagtens være et hyggeligt familieprojekt.

IMG_2099

Det, der virkelig æder de voksne op i december er hele planlægningen, og de utallige telefonsamtaler om hvem, der skal være hvor og med hvem, og hvad de skal medbringe. Og hvordan er gavereglerne, transportplanerne, allergisituationen og de potentielle fareelementer i aftenens løb: Det kan være om Onkel Henning nu bliver stiv igen, om de nyskilte skal sidde ved siden af hinanden, eller om der bliver gjort forskel på bio-børn og bonusbørn.

IMG_2167

Alt i alt overgår planlægningen af en juleaften i en gennemsnitlig dansk skilsmissefamilie forhandlingerne ved Jalta-konferencen i slutningen af 2. Verdenskrig. Og på samme måde som delingen af Europa ved den lejlighed satte sig enorme spor, så kan en forkert beslutning også præge familielivet i måneder fremover.

Man kan nogle gange tænke, at der burde foreligge nedskrevne traktater inden den 24., så alle kunne være sikre på at komme til juleaften med de samme forventninger, og ikke begynde at snøfte allerede under forretten, fordi ?de troede, det ville være risengrød, og at den store nisse med den grønne hue skulle sidde på bordet….?

IMG_5984

Børnene har det lettere. De opdager ikke så meget af den enorme logistik bag selve aftenen. Faktisk tænker de mest på deres gaver, og kan egentlig nyde december, der for dem byder på afveksling fra heldagsskolens trommerum: De har dage med juleklip, arrangementer med æbleskiver og gløgg, Lucia-sang, og måske en form for klasseafslutning. Forældrene har bare en måned, hvor de er slaver af skoleintra, specielt hvis de har vovet at få mere end et enkelt barn. Det er stort set et fuldtidsjob at følge med i to-tre-fire børns forskellige programmer og man risikerer at få blussende flormelis-allergi af alle de æbleskiver.

Kunne man ikke i stedet tvinge de voksne til telefonmøder mens børnene laver julehjerter og drikker gløgg? Så kunne juleaften måske aftales færdig i løbet af én eftermiddag og spare de voksne for mængder af tid, de så kan bruge på at hygge sig med deres børn?

Vi kunne kalde det den årlige ?Julta-konference?. Dén tradition så jeg gerne opbygget.

Mvh.

Sebastian Dorset

Jeg vil afslutningsvis sige tusind tak til Sebastian Dorset, og ønske alle en fantastisk decemberdag.

IMG_2218

May your days be merry and bright. May all your Christimases be white.

-Juleeksperten

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julekalenderkunst