JUL - det er en ordre!

Vintagejuleøl

Reklame for  FUR Bryghus

Juleøl kan faktisk lagres, og mange gange gør man faktisk øllet en tjeneste ved at gemme det et års tid eller flere. Jeg har siden FUR udgav deres Christmas Ale tilbage i 2012 været meget glad for deres juleøl, og nu kom dagen endelig, hvor jeg kunne smage 4 versioner af den samme øl – en fra 2012, 2013, 2014 og 2015.

IMG_2356

FUR Brughus

Fur Bryghus ligger på den lille limfjordsøe Fur. Fur ligger ca. 30 km eller en halv times kørsel nord for den jyske by Skive, og det tager omkring 3 minutter at sejle dertil. Øen har omkring 850 indbyggere, og har altså også sit eget BryghusFUR Bryghus åbnede torsdag d. 30 september 2004, hvor bryggeriet havde inviteret et hav af gæster til åbent hus. Bryggeriet har til huse i en gammel molerfabrik, og hvis nogen ikke ved, hvad er moler er, så er det ler, der ofte indeholder små fossiler. Apropos fossiler, så er etiketten et mere end 55 mio. år gammelt fossil af en guldlaks, fundet i moleret på Fur.

Vintageøl

IMG_2360

Som jeg indledte med at fortælle, så kan man faktisk (med fordel) lagre juleøl og andet godt øl. Øllet skal opbevares ved en køling stuetemperatur (jeg har mine på loftet), og skal ligge vandret ned. Øllet skal helst være over 7 % alkohol, da det giver den bedste lagring. Det der reelt sker med øllet er, at smagen udvikler sig og bliver mere intens. Øllet for en mere vinøs smag, og på den måde får man flere forskellige udgaver af en god øl.

FUR Christmas Ale

IMG_2352

Historien bag denne øl starter i 2012, hvor øllet første gang så dagens lys ved EB’s Juleøls festival i Pressens Hus. Der var lavet 8000 stk. – alle nummereret med et fint rødt nummer på bagsiden af flasken.

IMG_2360

Jeg var dengang så heldig at få fat i en kasse, og jeg har stadig en enkelt tilbage. FUR Christmas Ale blev kåret til festivalens bedste juleøl, og de 8000 flasker fik hurtigt ben at gå på. Derfor gentog man naturligvis succesen næsten år, men denne gang havde FUR lavet mere end 8000 flasker.

2015, 2014, 2013 og 2012 på 9,4%

IMG_2357

2015 er naturligvis den nyeste årgang af Christmas Ale, så den smagte jeg først. Farven er smuk, klar mørk gylden farve med et flot og holdbart cremefarvet skum. Der spreder sig straks en duft af humle, blomster og mørkristet malt og sødme. Smagen er herlig – den er sød, maltet og behagelig. Øllet har en rundhed over sig, og det nyder jeg virkelig. Det er en af de bedste juleøl i Danmark, og det er nok også grunden til, at den har vundet så mange priser. Den er måske lige sukkersød nok til julebordet, men som slå-mave øl er den fænomenal.

IMG_2358

IMG_2359

Så bevæger jeg mig stille og rolig tilbage i tiden. Først 2014 udgaven, hvor der ikke er sket så meget med øllen endnu, men i 2013 og især i 2012 udgaven fornemmer man tydeligt, at smagen har udviklet sig. Øllet har fået en portvinsagtig smag over sig, som får øllet til at bevæge sig hen i det spændende umami-felt. Det er svært at beskrive med ord, hvad det præcist er, der er sket med øllet, men det er helt klart en delikat mundfuld. Jeg beklager, at jeg ikke har et billede af 2012 øllen skænket, men det har nok noget at gøre med, at det var den fjerde øl på 9,4% 🎅. FUR Christmas Ale forhandles efterhånden i mange af de bedre supermarkeder derude, så den skulle være til at finde.

IMG_2354

Jeg har lagret en del øl i min tid, og loftet bugner heldigvis stadig af spændende juleøl i min hemmelige skuffe. Der er bare noget helt særligt ved at trække en lagret juleøl op juleaften. Derfor vil jeg råde jer alle til, at købe 2 ekstra af jeres yndlings juleøl og lagre dem. Det vil i ikke fortryde, men husk at det kræver tålmodighed.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

JUL - det er en ordre!