Vintagejuleøl

Gløgg “The Guide”

Forleden så jeg, at en avis havde anmeldt forskellige færdigblandede gløgg. Jeg ville derfor komme med min uafhængige anmeldelse af et par varianter af denne vidunderdrik. JEG ELSKER GLØGG. Det skal simpelthen bare siges højt.

IMG_0565

Åh du kære gløgg, hvis ophav stammer helt tilbage fra 1400-tallet. Der fortælles eventyr om, hvordan man på de tyske slotte langs Rhinen en dag begyndte at opvarme rødvin, hvorefter man tilsatte forskellige julede krydderier og drak den skønne drik under det tysk navn Glühwein. Glühwein er modsat den danske gløgg ikke tilsat mandler og rosiner, men er peppet godt og grundigt op med et ekstra skvat alkohol. Jeg har selv erfaret, hvor let det er at lave en finsk gløgg, som jeg smagte på julemarked i Berlin sidste år. Du skal blot tilsætte Finlandia Vodka, og så er gløggen finsk, men nok om det. Gløggen blev efterhånden en juletradition, der bredte sig til store dele af Nordeuropa, og er den dag i dag en meget populær juledrik. Man kan sagtens lave den selv.

IMG_6560 (1)IMG_0111 (1) IMG_0107
IMG_6563IMG_6565
Meeen, man kan også købe gløggen færdigblandet, og det har jeg selvfølgelig også gjort en gang eller to. Derfor kan jeg nu give jer denne gløgg guide.

Gløgg “The Guide”

Jeg har, over et stykke tid, smagt 4 forskellige færdigblandede gløgg, som alle kan købes i de forskellige supermarkeder.  Jeg giver fra 1 til 6 🎅

Luxux Gløgg med sydafrikansk rødvin 12,5%

Købt i Kvickly for 45 kr.

IMG_1396

🎅 🎅

UH, Luxus gløgg – Det kan desværre ikke blive til mere en 2 julemænd for denne gløgg. Den er simpelthen så sød, at man næsten skærer ansigt. En gløgg skal naturligvis være sød, men denne er lige i overkanten. Ydermere forekommer den mig meget syntetisk.

Luxus Gløgg med rødvin fra Chile 12,5%

Købt i Rema 1000 for 29 kr.

IMG_0735

🎅 🎅 🎅

Jeg må ærligt sige, at jeg ikke helt forstår, hvorfor at det skal hedde “luxus” gløgg. Gløgg er vel gløgg, og om det er luksus eller ej, gør vel næppe at man skifter gløggen ud med en IKKE luksuriøs model – det var et sidespor. Denne gløgg har samme problem som den forrige luxus gløgg, så indtil videre betyder luxus kort og godt: EKSTRA sød. Den får dog en julemand mere, da den koster færre knapper.

Løgismose Julens Gløgg 13%

Købt i Døgnnetto for 59 kr.

IMG_0565

🎅 🎅 🎅 🎅 🎅

Dette er min klare favorit. Smagen er afrundet og naturlig, den er hverken for sød eller for sur. Den bliver endda bedre, hvis man giver den et lille skvat rom. Ingefæren og appelsinen er ikke for gennemtrængene, men har en dejlig eftersmag og jeg kunne nyde mange glas af denne gløgg. Den eneste grund til, at den ikke får 6 julemænd er, at den er lidt pebret i prisen.

Løgismose alkoholfri æblegløgg

Købt i Døgnnetto for 20 kr.

IMG_0941

🎅 🎅 🎅 🎅 🎅

Nogle vil måske mene, at gløgg uden alkohol, ikke er rigtig gløgg. Jeg er delvist enig, men denne gløgg kan noget helt specielt. Dels kan den drikkes af gravide, men det er jo ikke lige relevant for mig, men hvad der er relevant for mig er, at man faktisk kan bruge denne drik på alle tidspunkter af døgnet. Kald mig gammeldags, men jeg nyder min alkohol om aftenen, og ikke om morgenen. Denne gløgg kan sagtens drikkes om en hyggelig varm kop i stedet for eller som supplement til kaffen og rundstykkerne. Gløggen er dejlig blød og smagen forfriskende af æble og jul. Prisen er virkelig til at arbejde med, og det gør, at den score 5 julemænd. Den sjette er for alkohol.

Anbefaling

Jeg vil klar anbefale gløggen fra Løgismose, selvom den er lidt dyr i forhold til testens andre variater, smager den klart bedst. Jeg har også smagt Irmas gløgg, og den har samme problem som luxus-udgaverne. Rigtig god fornøjelse med gløggeriet. SKÅL!

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

2 kommentarer

  • Annette Boel

    Færdigblandet gløgg fra 2012, kan den stadig drikkes?

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vintagejuleøl