Ny dansk julefilm: 'Den magiske juleæske'

Min juleøl skal døbes

Snebajer, juleøl og julebryg – kært barn har mange navne, men findes der efterhånden flere variationer over denne skønne drik? Ja, naturligvis gør der det, og jeg har selvfølgelig også et bud på, hvordan det perfekte juleøl skal smage – men hvad skal den hedde?

IMG_6918

I fjor lavede jeg, i samarbejde med Munkebo Mikrobryg, en juleøl i forbindelse med vores julebryllup. Holmbergs Julebryg var en en modificeret udgave af bryggeriets øl Jólner – en let hvedeøl med tydelige noter af fersken, abrikos, appelsin og koriander.

DSC_0030I år tænkte jeg, at det kunne være rigtig spændende at udvikle en juleøl helt fra bunden. En juleøl, hvor jeg selv kunne finde på en ny og unik smag, og derfor kontaktede jeg Bryghuset 2.tv. Jeg har i flere omgange samarbejdet med dette lille bryghus i forbindelse med min julekalender ‘Den Lystige Julekalender‘.

Men hvordan skulle denne juleøl så smage? Jeg gjorde mig en del overvejelser, da mange julesmage allerede er taget, men pludselig en dag slog det mig; smagen af pebernødder. Det skulle altså være noget med kanelstænger, ingefær, kardemomme og hvid peber, og det snakkede jeg med brygger Christian om. Han var vild med ideen og foreslog straks, at øltypen skulle være en mørk engelsk ale, da maltsmagen supplere krydderierne godt. Dermed blev en juleøl skabt, og få dage senere blev øllet sat i gang på Bryghuset 2.tv.

At brygge en øl er en lidt omstændig proces, hvor renlighed og præcision er i højsædet. Øllet gennemgår mange faser, før man kan fylde det på flasker. Først skal der mæskes, så skal der koges og derefter gæres. Efter alle disse processor ender man ud med væske, som skal stå og trække i 3 ugers tid. Når de 3 uger er gået, tapper man væsken, og blander den med sukker, for at den kan danne kulsyre.

IMG_5915Den blandede væske kan nu fyldes på flasker og lukkes til med en kapsel.

IMG_5920IMG_5921

Øllet skal nu stå i 14 dage og danne kulsyre, og så er den ellers drikkeklar. MEN HVAD SKAL DEN HEDDE?

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny dansk julefilm: 'Den magiske juleæske'