Læs hele historien om Familien Andersens Julehemmelighed

Glædelig adventssøndag

Advent er for mange en vigtig juletradition, men hvorfor fejrer vi advent. I anledningen af 1. søndag i advent vil jeg fortælle dig lidt om den gamle tradition.

IMG_7621Ordet advent stammer fra latin og kaldtes oprindeligt Adventus, og det betyder “komme”. Hvem er der så, der skal komme? Det er vores allesammens herre, eller sagt på latin adventus domini. Med andre ord, er advent en form for fødselsforberedelse, hvor vi gør klar til fødselen af Jesus-barnet og julens komme.

IMG_7620Som vi alle ved, er der fire adventssøndage, men hvad færre ved er, at d. 1 søndag i advent er starten på det nye kirkeår, og det har dem været siden d. 6 århundrede.

IMG_7573Inden reformationen stillede den katolske kirke meget store krav til, hvad man måtte og ikke måtte i de fire adventsuger. Dengang var det faktisk en fasteperiode. Det havde de mange bønder det svært med. De kunne ikke bare stoppe deres arbejde. De havde travlt med at bage, sylte, brygge og med at lave mad. Det hele skulle jo gerne være på plads inden jul. Derfor fandt kirkens lidt for strenge regler aldrig rigtig indpas hos det danske folk. Vi ville holde jul på vores præmissen – ikke på kirkens.

IMG_7571

Nu julen er her ? På loftet det sner.
Træet det stråler, gæsterne skåler.

? Juleekspert Daniel Røde

Kilde: Olsen, Claus Ib. Glædelig jul. Samleren. 2003.

   

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Læs hele historien om Familien Andersens Julehemmelighed