Årets nye danske julehit er ude nu

Anmeldelse af ‘Rytteriets Jul’ og de glemte voksenjulekalendere

Rytteriet er kommet i julestemning, og de skal selvfølgelig have en anmeldelse med på vejen. Du kan også læse mere om et par af de glemte voksenjulekalendere.

‘Rytteriets Jul’

Klippet et ikke fra årets julekalender, men blev lavet sidste jul. Dog giver klippet en rigtig god fornemmelse af, hvad ‘Rytteriets Jul’ handler om. Hvis du elsker Rytteriet, så vil du elske ‘Rytteriets Jul’. Adventskalender byder både på croquistegning og masser af glögg. Alle de kendte figurer fra universet er at finde i adventskalenderen. Nis Bank Mikkelsen tager os i hånden, Bodil Jørgensen sætter os på plads og Martin Buch og Rasmus Botoft sørger for de gode grin. Du møder både Tulle og Else, Ole og Rikard og damerne. Jeg er godt underholdt, og mine lattermuskler blev sat i bevægelse flere gang. Derfor skal ‘Rytteriets Jul’ have 4 ud af 6 juletræer. Det eneste der mangler er en “penis-sang”, men det var en fornøjelse at se Rytteriet i en julesetting.

Juleekspert_Logo_1Juleekspert_Logo_1Juleekspert_Logo_1Juleekspert_Logo_1

Du kan se ‘Rytteriets Jul’ alle adventssøndage klokken 21:00 på DR2.

I 2011 og 2012 lavede DR2 to voksenjulekalendere, der aldrig fik den opmærksomhed, som de reelt fortjente. ‘Hjælp, det er jul’  fra 2011 og ‘Jul i kommunen’ fra 2012 skylder man virkelig sig selv at se, hvis man er til voksen god satire. Den ene er lidt bedre end den anden, men her får du en lille guide til dem begge.

Jul i parforholdet

Mette Horn og Thomas Bo Larsen spiller ægteparret Helle og Niels som kæmper sig igennem juledagene og deres stress og jag. En lille funfact er, at Mette og Thomas faktisk var kærester i virkeligheden i deres unge dage. Julekalenderen er parlivs-sketchses på daglig basis, hvor alle hverdagens små problemer tages under kærlig behandling. Det er fremstillet på sådan en måde, at det er meget svært at undgå at grine. Helle elsker julen mere end hun elsker sin mand Niels, og det forvandler Niels til en form for juleanarkist, og efterlader ham i en midtvejskrise, hvor ham forsøger at leve sin anden ungdom. Selve rammen om julekalenderen er julen, men det er parforholdet, der er i centrum, og det er noget vi alle kan relatere til. Situationer som julegaveindkøb, jalousi ved julefrokost, utroskab og er hav af andre julefadæser udstilles i denne satiriske voksenjulekalender, for man skal ikke glemme, at julekalenderen er for voksne. Julekalenderen er skrevet af Jacob Tingleff og instrueret af Sofia Fromberg. I min optik er denne julekalender en nyklassiker, og jeg har set den et hav af gange. Derudover indledes og afsluttes hvert afsnit med nogle kommentarer fra forskellige livsstilseksperten og komikere.

Brixtofte parodieres i en julekalender

Året efter ‘Hjælp, det er jul’ kom der allerede en ny voksenjulekalender ‘Jul i kommunen’. Lars Ranthe spiller Per Tommy Larsen, som er borgmester i den lille Givsted kommune. Alle kender til den store Brixtofte-sag, som rullede i Farum tilbage i midt 00’erne, og denne julekalender er kraftigt inspireret heraf. Per Tommy Larsen har det virkelig godt – måske endda alt for godt. Han bruger de fleste af kommunens penge på sig selv og til at lefle for de andre kommunalpolitikere. Derudover drømmer borgmesteren også om at bygge en multiarena for på den måde at skaffe en masse opmærksomhed og penge til byen. Mændene bag Krysters Kartel Troels Malling og Brian Lykke er stærkt medvirkende til, at denne julekalender fungerer ganske udmærket. Lars Ranthe er også virkelig god som egoistisk borgmester. ‘Jul i kommunen’ er dog ikke på højde med ‘Hjælp, det er jul’, den har nogle virkelig sjove afsnit, blandt andet er der et afsnit på et plejehjem, som er rigtig godt. Derfor er den helt sikkert også værd at se, det eneste problem er bare, at den aldrig er udgivet på DVD, og hvorfor vides ikke. Personligt tror jeg, at det er fordi, at den nok aldrig blev en succes, og derfor ville man ikke bruge penge på en udgivelse. Det har dog været muligt at se “Jul i kommunen” på DR’s streamningtjeneste de seneste par år, men altså kun ved juletid. Man skylder sig selv at se “Hjælp, det er jul”. Det er en nyklassiker indenfor voksenjulekalendergenren. Derudover holder den, hvad den lover – det er voksenjulekalendere, og dem har vi ikke haft mange af de seneste par år.

 

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Årets nye danske julehit er ude nu