Sådan laver du den perfekte Risalamande

Det glemte afsnit af ‘Alletiders Nisse’: “Afsnit 0 – Husker du?”

Her får du et detaljeret referat af det sagnomspundne “Afsnit 0” af ‘Alletiders Nisse’ fra 1995. Afsnittet hed “Husker Du?”, og i afsnittet finder du ud af, hvorfor Guttenborg skiftede navn, og hvorfor Pyrus og Freja ikke er sammen i ‘Alletiders Nisse’.

Den klassiske intro fra den første ?Alletiders Nisse? fra 1995 starter afsnittet. ?Det er julen der kalder, det er julesne der falder?.

Martin Miehe-Renard speaker introen, hvor alle karaktererne præsenteres: Bertramsen, Josephine, Guttenborg og Pyrus. Han afslutter med at sige: ?I rigsarkivet går året sin gang ligesom alle andre steder. Alligevel er det også som om, at tiden står stille herinde. I hvert fald den del af tiden, som man kan stille på en hylde i en reol?

30. NOVEMBER ?HUSKER DU?

Guttenborg vågner og kalder på Pyrus, men husker sig selv på, at han er på Nisseversitetet.

Det er blevet morgenmadstid, men der er intet mad i køkkenet.

Guttenborg glæder sig til, at Pyrus kommer hjem igen og siger: ?Han (red. Pyrus) holder mig frisk?.

Bertramsen står op. Han har varmet sine sokker i mikroovnen.

Han finder ud af, at hans madlager også er tomt. Bertramsen må benytte hans nødration: Mariekiks, men de er desværre udløbet d. 9. December 1982 (De er 13 år for gamle).

Bertramsen savner sin datter Josephine.

Så er der sang: ?Kartoteket?

Guttenborg finder brevet, som Pyrus har skrevet til ham. Guttenborg begynder at læse højt, og der kommer et tilbageblik.

Guttenborg er blevet adlet. Pyrus skal lige have forklaret, hvad adlet betyder, det tager Guttenborg sig af. Guttenborg har fået et nyt navn, men han er ikke tilfreds med det – han tror, at det nye navn er Gyllebrød. Pyrus tager brevet og ser, at der står Gyldengrød – Von Gyldengrød.

Gyldengrød læser videre i brevet: “Her på Nisseversitetet går tingene deres skæve gang. Vi lærer alt muligt ligegyldigt om alt muligt mærkeligt, men frikvartererne er okay.”.

Bertramsen finder Josephines dagbog, og bliver meget nysgerrig, og mener, at han som far har ret til at læse i den, men bogen er låst. Det stopper ikke Bertramsen, han finder en skruetrækker og brækker den op.

Gyldengrød synger ?Læs og Lær?.

Gyldengrød læser videre i brevet, men der bliver hurtigt klippet over til Bertramsen, som nu har fået åbnet dagbogen.

Bertramsen læser op fra dagbogen, hvor Josephines første arbejdsdag beskrives. Der klippes til en scene fra Alletiders Jul, fra d. 1. december – den scene, hvor Josephine har første arbejdsdag på rigsarkivet.

Bertramsen læser videre i dagbogen, og husker tilbage til d. 6. december fra Alletiders Jul, hvor nisserne besøgte de nordiske guder og Pyrus og Freja synger ?Jeg Elsker Dig?

Gyldengrød læser videre i Pyrus? brev: ?Ikke den rigtige Freja, men vores egen Freja eller Xenobia – Julens ånd, som hun jo rigtigt hedder. Har du hørt fra hende??

Gyldengrød siger: ?Desværre ikke lille Pyrus. Hun har nok alt for travlt til os nisser, men du har åbenbart ikke glemt hende. Det var vist et hårdt slag for dig den dag.? Vi ser igen tilbage i tiden.

Pyrus vil ikke stå op, da han er ked af, at Freja og ham ikke kan være sammen.

Gyldengrød forklarer, at de ikke passer sammen – Freja er en ånd, og Pyrus er en nisse. Gyldengrød siger: ?En dag møder du en sød lille nissepige, og så glemmer du alt om Freja? Pyrus siger: ?ALDRIG!?. Gyldengrød vil spise sin Risengrød, og så er Pyrus stået op, han skal jo have sin grød og siger: “Nårh ja. Jeg sagde, at jeg ikke ville lege mere. Jeg sagde ikke, at jeg ikke ville spise mere!”

Bertramsen læser videre i Josephines dagbog:

?Hvorom alting er, endte det med at blive alletiders jul. Jeg fik et job, og en far, og var med til at redde julen for hele Danmark, hvad mere kan man ønske sig.? Bertramsen siger: ?Sandt nok, sandt nok. Og siden er det jo gået godt eller hvad?? Han bladre videre i bogen, og læser: ?21. september, var til lægen og?? Bertramsen siger: ?Nårh tak, har hun også fået den med?. Vi ser tilbage til d. 21. september.

Bertramsen kan ikke finde Josephine, men finder et brev fra Josephine, hvor hun skriver, at hun er til plastikkirurg. Det forstår Bertramsen ikke, hun er jo sin far op ad dage. Der kommer en dame ind af døren til Rigsarkivet. Hun spørger om Bertramsen ikke kan kende hende.

Det mener han bestemt ikke. Hun siger, at hun hedder Josephine. Bertramsen bliver skræmt, han tror, at det er hans datter.

Han siger, at Josephine bør få lavet det tilbage eller få pengene igen.

Den rigtige Josephine kommer ind af døren. Hun skulle bare have fjernet en skønhedsplet ved næsen. Bertramsen bliver meget flov, da han finder ud af, at den første Josephine bare er Josephine fra læsesalen.

Pyrus synger ?Cool Jul?.

Gyldengrød læser videre. Pyrus synes ikke at hans skole er cool. I brevet nævner Pyrus hans hemmelige lager, hvor han gemte ris til Gyldengrøds fødselsdag.

Gyldengrød finder lageret og findes ris til grød.

Han beslutter sig for, at gemme risene til at Pyrus kommer hjem. Gyldengrød afslutter med at sige: ?Hvem skulle nu have troet det, men for den knægt går jeg gerne sulten i seng en enkelt dag.?.

Bertramsen læser videre i dagbogen

og Josephine kommer ind og ser at han læser i hendes dagbog og overrasker Bertramsen og siger: ? Jeg er nok nødt til at få en ny med en bedre lås i. For hvem ved, hvad der kommer til at stå i den.?

Bertramsen siger: ?Hvem ved?.

Afsnittet afsluttes.

Rygterne fortæller, at Guttenborg skiftede navn, da en familie ikke ville have, at han skulle hedde det samme.

Mht. udgivelse af dette afsnit, er der ikke noget der tyder på, at afsnittet kommer ud på DVD foreløbig. TV2 Play gjorde afsnittet tilgængeligt, da ‘Alletiders Nisse’ kunne streames som optakt til genudsendelse af ‘Alletiders Julemand’ sidste år, men det er blevet fjernet igen.

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Skriv en kommentar

  • Genie

    Jeg elsker dig! Du har netop løst en 12 års kæmpe frustration! Jeg har været kæmpe fan af Alletiders Jul lige siden jeg så den som barn i ’94 og selvom jeg var så lille, har jeg siden ’95 hadet Kandis og insisteret på at kalde ham Guttenborg, fordi jeg ikke kunne forstå navneskiftet og ikke forstod hvordan Pyrus bare kunne glemme hans elskede Freja. Sikken en byrde du har befriet mig for!
    Rigtig god jul! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • […] Hvis du ikke allerede har læst mit fyldige referat af ‘Afsnit 0’ af ‘Alletiders Nisse’, så kan du læse det her. […]

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan laver du den perfekte Risalamande