‘Den Anden Verden’ rammer ved siden af (opdateret anmeldelse)

Den bedste købegløgg

Denne sidste adventssøndag står i gløggens tegn. Jeg har smagt fem forskellige færdigblandede gløgg, og kan derfor komme med min anmeldelse af et par varianter af denne vidunderdrik. JEG ELSKER GLØGG.

IMG_0565

Åh du kære gløgg, hvis ophav stammer helt tilbage fra 1400-tallet. Der fortælles eventyr om, hvordan man på de tyske slotte langs Rhinen en dag begyndte at opvarme rødvin, hvorefter man tilsatte forskellige julede krydderier og drak den skønne drik under det tysk navn Glühwein. Glühwein er modsat den danske gløgg ikke tilsat mandler og rosiner, men er peppet godt og grundigt op med et ekstra skvat alkohol. Jeg har selv erfaret, hvor let det er at lave en finsk gløgg, som jeg smagte på julemarked i Berlin sidste år. Du skal blot tilsætte Finlandia Vodka, og så er gløggen finsk, men nok om det. Gløggen blev efterhånden en juletradition, der bredte sig til store dele af Nordeuropa, og er den dag i dag en meget populær juledrik. Du kan sagtens lave den selv.

IMG_6560 (1)IMG_0111 (1)IMG_0107
IMG_6563IMG_6565
Meeen, man kan også købe gløggen færdigblandet, og det har jeg selvfølgelig også gjort en gang eller to. Derfor kan jeg nu give jer denne gløgg guide.

Gløgg Guiden

Jeg har, prøvesmagt og vurderet fem forskellige færdigblandede gløgg.  Jeg giver fra 1 til 6 ?

Luxus Gløgg med sydafrikansk rødvin 12,5%

IMG_1396

? ?

UH, Luxus gløgg – Det kan desværre ikke blive til mere en 2 julemænd for denne gløgg. Den er simpelthen så sød, at man næsten skærer ansigt. En gløgg skal naturligvis være sød, men denne er lige i overkanten. Ydermere forekommer den mig meget syntetisk.

Luxus Gløgg med rødvin fra Chile 12,5%

IMG_0735

? ? ?

Jeg må ærligt sige, at jeg ikke helt forstår, hvorfor at det skal hedde “luxus” gløgg. Gløgg er vel gløgg, og om det er luksus eller ej, gør vel næppe at man skifter gløggen ud med en IKKE luksuriøs model – det var et sidespor. Denne gløgg har samme problem som den forrige luxus gløgg, så indtil videre betyder luxus kort og godt: EKSTRA sød. Den får dog en julemand mere, da den koster færre knapper.

Løgismose Julens Gløgg 13%

IMG_0565

? ? ? ?

Smagen er afrundet og naturlig, den er hverken for sød eller for sur. Den bliver endda bedre, hvis man giver den et lille skvat rom. Ingefæren og appelsinen er ikke for gennemtrængene, men har en dejlig eftersmag og jeg kunne nyde mange glas af denne gløgg.

Løgismose alkoholfri æblegløgg

IMG_0941

? ? ? ?

Nogle vil måske mene, at gløgg uden alkohol, ikke er rigtig gløgg. Jeg er delvist enig, men denne gløgg kan noget helt specielt. Dels kan den drikkes af gravide, men det er jo ikke lige relevant for mig, men hvad der er relevant for mig er, at man faktisk kan bruge denne drik på alle tidspunkter af døgnet. Kald mig gammeldags, men jeg nyder min alkohol om aftenen, og ikke om morgenen. Denne gløgg kan sagtens drikkes om en hyggelig varm kop i stedet for eller som supplement til kaffen og rundstykkerne. Gløggen er dejlig blød og smagen forfriskende af æble og jul.

Noorbohandlens Vintage Gløgg 2016

IMG_7850

? ? ?? ? ?

Denne gløgg stammer fra Noorbohandelen, som er Danmarks første specialforretning for spirituosa i løs vægt. Det vil sige, at man kan købe præcis den mængde alkohol, man ønsker af en speciel variant ? altså en form for bland-selv sprut eller en slikbutik for voksne. Noorbohandelen ligger på øen Nyord, beliggende på den yderste nordvestlige spids af Møn, men hvis du ikke lige kommer forbi de smukke omgivelser, ligger der også en butik i Købenshavns torvehaller. Noorbohandelen har brugt flere år på at udvikle og modne deres egen Gløgg på fad. Gløggen købes som essens, så den er ikke helt færdigblandet, men det kræver så lidt at færdigegøre gløggen. Du skal blot tilsætte 500 ml. Gløggessens, 500 ml. rødvin, frisk presset appelsinsaft efter smag og en sjat hvid portvin. Gløggen skal derefter varmes op, men må selvfølgelig ikke koge. Denne gløgg vandt faktisk Danmarksmesterne i gløgg, som blev afholdt i Torvehallerne tilbage i november. Jeg er vild med denne gløgg. Den er aromatisk med en meget fyldig duft. Smagen er sødlig, uden at den er for sød. Denne gløgg er virkelig en luksus gløgg, og så gør det ikke noget, at den kræver lidt forberedelse. Så kan man jo også snyde sine gæster og sige, at man selv har lavet den 😉

Anbefaling

Jeg vil klart anbefale gløggen fra Noorbohandelen, den er gløggen med den bedste smag og julestemning. Det er også noget hyggeligt ved at købe en lille flaske essens med hjem, og så kan man selv stå i køkkenet og præge sin gløgg. Hvis du tager forbi Noorbohandelen butik i Torvehallerne, så kan man også købe en rigtig god hvid portvin med hjem, som både kan bruges i gløggen og til risalamanden juleaften. Rigtig god fornøjelse med gløggeriet. SKÅL!

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Skriv en kommentar

  • Gløg er dejlig også den familie venlige.
    Købte gløgg på en cafe forleden…. drak knap en mundfuld… den var nærmest bitter…. æv

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

‘Den Anden Verden’ rammer ved siden af (opdateret anmeldelse)