Et bud på DR1's julekalender 2017

DR1 sender en norsk julekalender i 2017

DR1 sender i år den norske julekalender ‘Snøfall’. Jeg har selvfølgelig set julekalenderen på NRK sidste år, og derfor kan jeg give dig en god introduktion til ‘Snøfall’, som kommer til at hedde ‘Snefald’ på dansk.

Snefald kan både ses med de originale norske stemmer her eller med de danske stemmer her. Jeg foretrækker den norske udgave!

Lad os starte med traileren

Jeg starter min introduktion med en lille stikpille. DR1 sender ‘Snøfall’ (på dansk ‘Snefald) i en eftersynkroniseret udgave, og det er ikke første gang, at DR vælger denne opskrift. Det gjorde de også i 2007, hvor de viste ‘Jul I Svinget’. Jeg har det virkelig svært med eftersynkroniserede julekalendere. Det stammer nok fra dengang, hvor næsten 50% af alle tv-reklamer var tyske, men med eftersynkroniserede danske stemmer. Jeg husker i sær Kinder Mælkesnitte reklamerne.

Det var stygt, og jeg husker også, at Finn og Jakob lavede en sketch om det i deres ‘På Vejen Igen’ show. Der er dog heldigvis mulighed for at se julekalenderen med originale stemmer på dr.dk.

I 2007 fik ‘Jul I Svinget’ heller ikke den bedste modtagelse blandt seerne (læs mere her), men det havde også noget med handlingen at gøre. ‘Snefald’ er på mange måder en fantastisk julekalender, og selvom jeg har en lille frygt for, at den bliver ødelagt af danske stemmer, så er det nok ikke noget vores kære små børn tænker så meget over. Hvad de helt sikkert tænker over er handlingen, så lad os se lidt på den.

© cdon.no

‘Snefald’ er en familiejulekalender med stort f. Et pompøst juleeventyr om pigen Selma, som mistede sine forældre en i ulykke, da hun var 3 år gammel. Selma kommer i pleje hos naboen Ruth sammen med sin hund Casper. Selma ønsker sig brændende at finde sin biologiske familie, da hendes plejemor ikke behandler hende særlig godt. Hun skriver et brev til julemanden, hvori hun beskriver sit ønske. På forunderlig vis ender brevet i den magiske verden ‘Snefald’, hvor mystik, magi og julestemning danner rammen for en hyggelige fortælling. I bund og grund handler julekalenderen om at være sig selv og om at kæmpe for det, man tror på. Handlinger smager lidt af den danske juleanimationsfilm ‘Den Magiske Juleæske‘ fra sidste år. Filmen handler om den 8-årige dreng Julius. Julius bor på et børnehjem, men han passer ikke rigtig ind. Han er sikker på, at julemanden findes, og derfor bliver han slemt skuffet, da julemanden viser sig at være lederen af børnehjemmet. En dag sker der noget, og hele Julius? verden vendes op og ned. Han ender i en magisk verden, hvor alting er helt anderledes.

Historien om en portal, som åbner op for en anden verden har vi også set et hav af gange før i andre julekalendere. ‘Den Anden Verden, ‘Jesus og Josefine’ og ‘Jul I Valhal’ er bare et par eksempler.

‘Snefald’ kostede omkring 50 millioner at producere, og det kan man godt se. Produktionen er virkelig flot og gennemført. Generelt er jeg også imponeret over skuespillerne. I sær vil jeg fremhæve julemanden Julius, som er utrolig hyggelig. Winter er også en rigtig spændende karakter.

Sidste år, da julekalenderen blev sendt på norsk tv, fik den lidt kritik. En generalsekretær i den norske forening for plejefamilier udtalte, at julekalender udstillede plejebørn og gjorde dem udtrykke, og derfor blev de nemme mobbeofre (læs mere her). NRK var hurtigt ude og forsvare ‘Snefald’ og fortalte, at familie ikke afhænger af biologi, men af kærlighed. Jeg mener også, at kritikken var helt meningsløs, men som så meget andet, så bliver en julekalender virkelig målt og vejet på alle parametre.

De norske anmeldere var også ganske begejstret for ‘Snefald’ og kaldte den “En næsten fuldkommen julekalender” og skrev, at den var “Virkelig hyggelig“, og jeg er meget enig. Vi virkelig noget at glæde os til, hvis man altså kan se bort fra de danske stemmer.

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Skriv en kommentar

 • Maja Finnerup

  Jeg synes Snefald er en hyggelig julekalender, dog synes jeg ikke at de danske stemmer er så gode.. Og så er jeg også utilfreds med at jeg ingen steder kan se, hvor de danske stemmer hører til..
  Hvem er hvem? Hvorfor har man ikke offentliggjort en rolleliste?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Per Ramsdal

  Hej Juleexpert. Ved du hvem der er bag Winthers stemme? Er det Mikkel Boe Følsgaard ? Hilsen Per

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • June

  Det gør det så utroværdigt, at det er en lånt julekalender, som der er lagt stemmer til – det gør at den mister glans en, og at vi ikke gider se den

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Jeg er heller ikke meget for efter synkronisering, for nogen gange lyder stemme skuespillet ikke troværdig.
  Men jeg kan godt forstå de gør så det er nemmere for de yngste børn at følge med i kalenderen og selvom jeg er ældre holder jeg stadig meget af jule kalendere, så hvis jeg kan se den på norsk med danske tekster på nettet så gør jeg sikkert det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er synd hvis en julekalender er god, og man så efter-synkroniserer den. Nogle voksne synes også det er hyggeligt at se julekalendere. Men som du selv siger, så huskes de tyske synkroniseringer som forfærdelige.
  Rigtig hyggelig side du ellers har.

  *Rikke *

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et bud på DR1's julekalender 2017