Fem nye og sjove julelege til julefrokosten

Nisserne kommer

Reklame for Moster’s Skur

Nu er de her – julenisserne. Mange samler på julepynt, og noget af det der hitter mest er serier af julepynt. Her tænker jeg på de forskellige rensdyr, nisser eller julemænd, som udkommer hvert år i en ny udgave. Det danske designfirma Maileg følger denne tradition, og mange kender sikkert Maileg Nisser. Noël julenisserne får et nyt familiemedlem hver jul, og de findes i tre forskellige størrelser. I 2016 udkom nummer 24 i rækken, og den hed Nissefar med svampen.

Nissefar med svampen

©Moster’s Skur

Jeg er spændt på at se årets udgave, og den burde være lige på trapperne. Hvad der også er på trapperne er julestemningen, og jeg gætter på, at nisserne allerede nu sidder klar på loftet og venter på, at de skal pynte id stuerne igen.

Nisser stammer helt tilbage fra en tid, hvor vi mennesker levede meget anderledes. Engang troede man på, at folk havde en husgud, og det var ofte en lille mand lavet af træ. Man passede godt på den lille træmand og sørgede for, at han havde det rart. Han fik både mad og vin, og til gengæld sørgede den lille mand for, at lykken stod familien bi. Traditionen startede i det gamle Rom, men bredte sig. I Norden blev husguden til en gårdnisse/gårdbo. Tiden gik, og i 1800-tallet blev det typisk for den lille mand at være iklædt rød hue og gråt tøj.

Nisser findes i mange forskellige pynteformer. De kan sidde, gå og kravle. Kravlenisserne blev opfundet af danskeren Frederik Bramming, og det første ark med kravlenisser blev udgivet i 1947. Kravlenisserne blev en stor succes og pynter stadig i mange julehjem. Nisser kan selvfølgelig også kravle, selvom de ikke er lavet af pap. Nissedukkerne, som ses på billedet nedenfor, kan også sagtens pynte på en hylde. De er kun 32 cm. høje, så de er faktisk en meget fint alternativ til de små papnisser.

©Moster’s Skur

Jeg elsker nisser, og jeg tror på hele historien omkring dem. De findes fordi, at vi som mennesker giver dem liv. De symboliserer julens ånd, og derfor er jeg også vild med pyntenisser.

©Moster’s Skur

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul

– Juleekspert Daniel Røde

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fem nye og sjove julelege til julefrokosten