‘Daniels Jul’ – en julepodcast

Anmeldelse af DR1’s julekalender ‘Snefald’

Fantasy, Harry Potter referencer og sækkevis af julestemning – sidste jul sad jeg trofast foran skærmen og så Snefald’ på NRK. Jeg har netop  modtaget et anmeldereksemplar af den norske julekalender, og derfor påtænker jeg at anmelde julekalenderen på min juleblog forud for den danske tv-premiere. Derved kan du også finde ud af, om ‘Snefald’ er værd at følge med i.  Dette indlæg skal ses som et levende indlæg, og jeg vil jævnligt opdatere min anmeldelse. Jeg understreger, at anmeldesen er spoilerfri, og det vil sige, at jeg ikke kommer til at afsløre vigtige handlingstwist.

Snefald kan både ses med de originale norske stemmer her eller med de danske stemmer her. Jeg foretrækker den norske udgave!

DR1 sender ‘Snøfall’ (på dansk ‘Snefald’) i en eftersynkroniseret udgave, og det er ikke første gang, at DR vælger denne opskrift. Det gjorde de også i 2007, hvor de viste ‘Jul I Svinget’. Jeg har det virkelig svært med eftersynkroniserede julekalendere. Derfor har jeg valgt at anmelde den norske udgave med de originale stemmer.

Se den norske trailer her:

En julekalender starter ofte med en intro, så den starter jeg også med. Introen til ‘Snefald’ fanger straks seeren i et magisk og spændende univers. Man fornemmer en den dejlige julestemning. Det første afsnit begynde med, at Selma kigger ud af sit vindue. Hun kigger på de andre familier, der bor i boligerne overfor. Allerede fra starten af julekalenderen er det tydeligt, at Selma længes efter noget – en familie, som hun ikke kan huske. Det eneste minde hun har  er et gammelt billede af hendes forældre. Selma bor sammen med den stramme Ruth, som er en meget punktlig dame. Ruth har heller ikke det store til overs for børn, og allerede i første afsnit fortæller Ruth, at det aldrig var meningen, at det skulle have været Ruth, som skulle tage sig af Selma. Det gør naturligvis Selma lidt trist, men hun har heldigvis sin hund Casper, og de elsker at lege sammen. Selma skal dog skynde sig i skole, så det bliver ikke til mere end et enkelt kast med en bamse, da Selma skal i skole.

Her blev jeg straks bange for, at Selma ville være klassens mobbeoffer, og min forventning blev desværre indfriet. Jeg er lidt træt af, at hovedpersoner i julekalendere ofte er mobbeofre. Det har vi bl.a. set i ‘Pagten’, ‘Mikkel og Guldkortet’. Men vi skal tilbage til handlingen.

I en parallelverden, kaldet Snefald, vågner byen på til d. 1. december. Snefald er den magiske juleverden, hvor Julius og alle hans hjælpere bor. De er i fuld gang med at gøre klar til julens komme. Jeg fornemmer straks byens magiske stemning. Der er julepynt over alt, og jeg bliver i virkelig godt humør af at se den glæde og hygge som florerer i byen. De synger og er glade, men hver gang de synger, kan Selma høre musikken i sine ører. Det viser sig, at Selma har en magisk forbindelse til Snefald, og den kommer vi til at se meget mere til i de kommende afsnit, som jeg naturligvis vil anmelde løbende her på julebloggen.

d. 2. december starter der en ny elev i Selmas klasse – drengen Håkon er vild med julemanden, og er lidt af en nørd. Han er overbevist om, at julemanden findes. Selma tror ikke rigtig på Håkon, men alligevel skriver hun et brev til julemanden. Håkon har nemlig fortalt Selma, at julemanden opfylder børns største ønsker. Brevet bliver på magisk vis omdannet til en origamifugl, som flyver til julemandens land Snefald.

Generelt gør skuespillerne det rigtig godt. I sær vil jeg fremhæve julemanden Julius, sopm spilles af Trond Høvik. Han er meget troværdig i rollen, og er virkelig en hyggelig karakter.  De to børn Selma og Håkon, spillet af Siri Skjeggedal og Even Aakre, gør det også virkelig godt. Det får næsten tvillingeparret fra ‘Den Anden Verden’ til at fremstå som amatører.

‘Snefald’ er en familiejulekalender med stort f. Handlinger smager lidt af den danske juleanimationsfilm ‘Den Magiske Juleæske‘? fra sidste år. Filmen handler om den 8-årige dreng Julius. Julius bor på et børnehjem, men han passer ikke rigtig ind. Han er sikker på, at julemanden findes, og derfor bliver han slemt skuffet, da julemanden viser sig at være lederen af børnehjemmet. En dag sker der noget, og hele Julius’ verden vendes op og ned. Han ender i en magisk verden, hvor alting er helt anderledes. Historien om en portal, som åbner op for en anden verden har vi også set et hav af gange før i andre julekalendere. ‘Den Anden Verden’, ‘Jesus og Josefine’ og ‘Jul I Valhal’ er bare et par eksempler.

‘Snefald’ er en klassiske moderne julekalender, som man kan høre meget mere om i episode 5 af Daniels jul, hvor julekalenderkender Brian Iskov og jeg taler om julekalendere.

LYT HER

Det er en julekalender, som befinder sig fantasygenren. Det er en tendens, som er meget klassisk for de moderne julekalendere. Det har vi set i ‘Den Anden Verden’, ‘Tvillingerne og Julmanden’ og et hav af andre julekalendere. Jeg læste en anmeldelse, hvor ‘Snefald’ blev sammenlignet med Harry Potter, og den sammenligning er ikke helt skæv. Julemanden Julius minder på mange måder om Dumbledore. Selma og Ruth forhold minder også meget om det forhold som Harry Potter har til sin tante og onkel.

‘Snefald’ kostede omkring 50 millioner at producere, og det kan man godt se. Produktionen er virkelig flot og gennemført. Julekalender fik også virkelig flotte anmeldelse af de norske medier sidste. Se blot på dette DVD-cover.

©CDON

De norske anmeldere kaldte ‘Snefald’ “En næsten fuldkommen julekalender” og skrev, at den var “Virkelig hyggelig“, og jeg er meget enig. ‘Snefald’ fik også lidt kritik. En generalsekretær i den norske forening for plejefamilier udtalte, at julekalender udstillede plejebørn og gjorde dem udtrykke, og derfor blev de nemme mobbeofre (læs mere her). NRK var hurtigt ude og forsvare ‘Snefald’ og fortalte, at familie ikke afhænger af biologi, men af kærlighed. Jeg mener også, at kritikken var helt meningsløs, men som så meget andet, så bliver en julekalender virkelig målt og vejet på alle parametre.

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

‘Daniels Jul’ – en julepodcast