Skjoldenæsholm giver dig en ægte jul

En rørende julekalender

Reklame for Eksistensen.

På fredag begynder årets dejligste måned – december. December er naturligvis også lig julekalendere, og hvis du ikke er så meget for tv-udgaven, så kan du finde et rørende alternativ i dette blogindlæg.

Den første kop kaffe var allerede velskænket, da jeg satte mig godt til rette i min sofa. Min hustru og min lille datter var ikke hjemme, så jeg havde den fornødne ro til at fordybe mig i ‘Julekalenderen’ med undertitlen ‘En vinterbaders notater fra menneskehavet’. Jeg gjorde mig straks nogle tanker om den alternative titel, men tænkte, at det måtte manifestere sig i handlingen, så jeg gav mig i kast med 1. december: ‘Juletræet på Rådhuspladsen’.

Julekalenderen‘ er skrevet af Peter A.G., der tilbage i 1966 stiftede bandet GNAGS. Peter A.G. har udgivet 22 CD’er med GNAGS og 3 soloalbums, men jeg kender ham bedst for ‘Gnags’ Julesang’.

Hvad nogle måske ikke ved er, at Peter A.G. også er forfatter. Han har skrevet flere børnebøger og essays, og nu har han altså også forfattet en julekalender, og jeg kan tydeligt fornemme det Peter A.G’ske i den lille fine julekalenderbog.

Da jeg havde læst de første kapitler, gik det op for mig, at dette ikke var en helt almindelig julekalender. Jeg er blev nysgerrig, og kiggede derfor på bagsiden af bogen:

“Julekalenderen er en samling samtaler. Rørerende, opbyggende og tankevækkende. Der er både træk på smilebåndet og en tåre i øjenkrogen. Mest af alt, den rå virkelighed, som vi alle møder og vender ryggen. Serveret på en måde, så man får lyst til at gå ud og gøre det lidt bedre. Værsgo’ at åbne!”

Det er en julekalender i samtaleform, og det er ikke en klassisk julekalender, hvor hvert kapitel hænger sammen. Der er tale om enkeltstående samtaler, hvor læseren møder nye personager i hvert kapitel. Jeg har allerede truffet mændene fra kommunen, som er ved at rejse juletræet på rådhuspladsen, manden med blindestokken, den dansende skraldemand og duedamen. Da jeg når til kapitel 24, kan jeg hurtigt spotte, at der er flere kapitler. Julekalenderen rækker helt til d. 31. december, og når man først er fremme ved nytårsaften, sidder man tilbage med stof til eftertanken. Julekalenderen formår at sætte tankerne i gang og spejler den rå virkelig op i ens ansigt, men det er samtidig også en forunderlig julekalender.

Min kaffekop er for længst tom, og mens julekalenderen afsluttes med en sang, føler jeg mig beriget. På mange måder føler jeg, at julekalenderen lever op til, hvad bagsiden lovede. Så hvis du savner en rørende julekalender, hvor der er plads til både smil og tårer, så er dette julekalenderen for dig.

‘Julekalenderen. En vinterbaders notater fra menneskehavet’ kan købes her

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul

? Juleekspert Daniel Røde

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Skjoldenæsholm giver dig en ægte jul