Læs ALT om de danske tv-julekalendere

Den ultimative juleølmenu til juleaften

Sponseret af Kvickly Allerød

Butikkerne bugner af forskellige juleøl,  men hvilke øl er bedst at drikke juleaften? Jeg har kreeret den ultimative juleølmenu til d. 24. december, og i dette indlæg guider jeg dig gennem, hvilke juleøl du skal drikke, mens du laver julemad, og når du ser Disneys Juleshow. Det er også vigtigt at vide, hvilken juleøl der passer bedst til flæskestegen eller anden, og hvilken juleøl man skal nyde, mens julegaverne pakkes op.  SKÅL!Juleøl var i gamle dage en vigtig næringskilde, og øllet blev indtaget i rigelige mængder. Vand var noget dyrene drak, mælk var til babyer og vin havde man ikke råd til. Mange kender sikkert historien, som også bliver fortalt i ‘Alletiders Jul’, om ordet “Jól”. Ordet stammer fra år 900, hvor det for første gang blev skrevet ned. “Jól” eller “Jul” var noget man drak, og de gamle sagaer fortæller, at man drak til ære for Odin, som havde fået tildelt navnet “Jölner”, som formodes at stamme fra ordet “Jól”. Men hvad drak man så? Man drak øl eller mjød, og selvom mange tror, at alle drak mjød, så var mjød faktisk en dyr drik, og derfor var øllen populær. Allerede dengang var drikkeriet altså forbundet med festivitas.

Ude på landet bryggede man øl to gange om året, og det er herfra, at julebryggen stammer. Den ene bryg var nemlig julebryggen, som var den eksklusive bryg. Den var stærkere end den normale hverdagsøl. Dengang var mange huslige handlinger forbundet med traditioner og hemmeligheder. F.eks. var det kun kvinder, det måtte brygge øllen, og både ølkar og øltønder skulle bære korsets tegn. Julebryggen blev prøvesmagt d. 9. dec. og i den forbindelse var både ære og sundhed på spil.

Tyskerne lærte os meget om øl gennem tiden, og tysk øl var populært i Danmark, men de danske bryggerier bryggede stadig specielle juleøl – både den med høje procenter og den søde lette hvidtøl (nisseøl). Den første “rigtige” julebryg, altså den stærke variant, ramte danskerne i 1960, og i dag kan man købe et hav af forskellige juleøl.

Og lad nu være med at lade sig friske af rødvinen, for du gør dig selv en bjørnetjeneste. Rødvin, rødkål og brune kartofler er et ubehagelig match. Vinens nuancer kan ikke bryde gennem det danske julemåltid, og oveni hatten er vin fedtbindende, og derfor vil fedtet fra julemaden hurtigt danne en ubehagelig fornemmelse i maven. Øl har den modsatte virkning, og kan opløse noget af det fedt, man indtager juleaften. Den syrlige og søde julemad er bedste venner med den knap så syrlige øl, og der findes tilmed et hav af forskellige smagsoplevelser i juleøllets verden.

Der findes så mange forskellige, at du kan drikke fem forskellige juleøl som en julekalender hver dag i december. Når du så når til d. 24. dec. har du nok rimelig ondt i hovedet, og så er du faktisk heller ikke kommet igennem alle de danske juleøl – så mange forskellige juleøl findes der. Derfor kan det også være virkelig svært at vælge de rigtige juleøl, når står nede i sin lokale ølforhandler, men nu vi jeg forenkle den opgave for dig.

Du tænker måske, hvad ved Daniel Røde om juleøl, og dertil må jeg svare: En hel del! Gennem fire år producerede jeg mit bud på ?Den Lystige Julekalender?, som var en julekalender om juleøl.  Jeg i ledtog med to bryggerier udviklet to nye bud på en dansk juleøl (Holmbergs Julebryg og PebernØL). Derudover har jeg i flere omgange samarbejde med kendte danske bryggerier som f.eks. FUR Bryghus, Bryggeriet Vestfyen og De 5 Gaarde. Ydermere har jeg lavet et afsnit af Daniel Jul, som handler om juleøl, og så har jeg medvirket i flere radioudsendelse, hvor jeg fortæller om juleøllet. Derfor mener jeg, at jeg er temmelig velbevandret i juleøllets verden, og derfor give dig den ultimative juleølmenu til d. 24. december.

Jeg køber altid mine juleøl hos Kvickly i Allerød, som nok har Danmarks største udvalg af juleøl – over 200 varianter. I centerhallen i Allerød afholder selvsamme butik årligt en kåring af årets bedste julebryg, så der er rigtig god aktivitet omkring det fantastiske juleøl. Jeg vil klart anbefale dig at lægge vejen forbi Allerød og besøge deres Kvickly, og det gjorde jeg naturligvis også, da jeg skulle udvælge de juleøl, som jeg vil anbefale dig at drikke d. 24. december.


Juleølmenuen til juleaften

Hjemme hos mig starter juleaften altid med julemaden. Fader står i køkkenet, og mit svendestykke er julemaden juleaften. Gæsterne kommer dryssende omkring klokken 15:00, hvor de bliver trakteret med lidt julehjemmebag og et lille glas. Vi ser Disneys Juleshow klokken 16:00. Derefter skal maden gøres færdig, så den kan serveres serveres ca. kl. 18:00. Derefter sidder vi og slår mave, og de små får lov til at åbne deres gaver. Det hænder, at julemanden kommer forbi med gaverne. Derefter er  det blevet tid til Ris a la manden, hvor der kæmpes om en mandel. Så danser vi om juletræet, mens vi synger til tonerne af Anders Frandsens indspilning af de skønne julesalmer og julesange. Derefter skal gaverne pakkes op, og de bliver pakket op enkeltvis, og vi tages os altid god tid. Aftenen afsluttes med juleknas og et sidste lille glas. Det er min juleaften, og sådan har den stort set altid været.

Mens man laver julemaden, skal man drikke:

Pistolhead – Christmas Carol (5,6%)

Denne juleøl er af øltypen Munich Dunkel Lager. Smagen er karamelliseret, lidt krydret og bitter, og indledes med tørrede frugter, mørk chokolade, kirsebær og et strejf af saltlakrids. Øllen er forholdsvis let og god at starte ud med på juleaftensdag.

Til tilberedning af rødkålen skal man bruge:

Bryggeriet Skands – Julerød 2017 (9,0%)

Denne juleøl er af øltypen Belgian Strong Ale. Smagen er frugtig, karamelliseret og sød, og indledes med anis, nødder  og tørrede rosiner.. Øllen er tungere ende, men det smager virkelig af jul, og derfor egner den sig virkelig godt som smagsgiver til den hjemmelavede rødkål.

Når gæsterne ankommer, skal man servere:

Flying Couch – Hop Sneeze (7%)

Denne juleøl er af øltypen Indian Pale Ale (IPA). Smagen humlet, eksotisk og bitter, og indledes med gran, grapefrugt og  mandariner. Øllen er i den bitre ende, og er dejligt forfriskende.  Derfor egner denne øl sig perfekt til at servere for dine gæster, når de ankommer.

Til flæskestegen skal man drikke:

Birra del Borgo – 25 Dodici X-mas (9,5%)

Denne juleøl er af øltypen Winter Warmer / Belgian Strong Ale. Smagen kompleks, karamelliseret og vinøs, og indledes med svesker, rosiner og lakrids. Øllen er i den tunge og søde ende, og Dodici’en er en meget kompleks oplevelse, som passer virkelig godt sammen med flæskestegen.

Til anden skal man drikke:

Nørrebro Bryghus – Nørrebros Julebryg (7,0%)

Denne juleøl er af øltypen Belgian Ale. Smagen krydret, let og forfriskende, og indledes med anis, kanel og banener. Øllen er i den letdrikkelige ende, og det gør Nørrebros Julebryg til andens bedste følgesvend.

Til ris a la manden skal man drikke:

Mikkeller – Ris a la M’ale (8,0%)

Denne juleøl er af øltypen Frugtøl. Smagen syrlig, sød og frugtig, og indledes med kirsebær, mandler og risengrød. Øllen er i den frugtige ende, og er baseret på den traditionelle danske dessert ris a la mande. Brygget med ris, fløde vanille, kirsebær og mandler gør denne øl til et perfekt match til den danske juledessert.

Under julegaveoppakningen skal man drikke:

Brasserie d’Achouffe – N’Ice Chouffe (10%)

Denne juleøl er af øltypen Belgian Strong Ale. Smagen krydret, karamelliseret og sød, og indledes med appelsin, abrikos, karamel og lidt vanilje, . Øllen er i den tunge og søde ende, og er virkelig en nydelseøl. Derfor kan man passende nyde denne øl, mens man nyder synet af ens kære, som pakker julegaver op.

Som afslutning på juleaften skal man servere:

Flying Couch – Black Ice (9,5%)

Denne juleøl er af øltypen Imperial Stout. Smagen mørk, røget og bitter, og indledes med kakao, urter og lakrids. Øllen er i den tunge  ende, og egner sig utrolig godt som en afslutningsøl.

ALLE DISSE JULEØL KAN KØBES I KVICKLY ALLERØD

Oversigt/Indkøbsliste

Anledning Bryggeri Navn Alkohol
Mens man laver julemaden, skal man drikke Pistolhead Christmas Carol 5,6%
Til tilberedning af rødkålen skal man bruge: Bryggeriet Skands Julerød 2017 9,0%
Når gæsterne ankommer, skal man servere Flying Couch Hop Sneeze 7,0%
Til flæskestegen skal man drikke Birra del Borgo 25 Dodici X-mas 9,5%
Til anden skal man drikke Nørrebro Bryghus Nørrebros Julebryg 7,0%
Til ris a la manden skal man drikke Mikkeller Ris a la M’ale 8,0%
Under julegaveoppakningen skal man drikke Brasserie d’Achouffe N’Ice Chouffe 10,0%
Som afslutning på juleaften skal man drikke: Flying Couch Black Ice 9,5%

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul

? Juleekspert Daniel Røde

Kilde til afsnittet ?Juleøllen?: Olsen, Claus Ib. Glædelig jul. Samleren. 2003. Side: 11-13
Kilde til afsnittet ?Juleøllen?: Olsen, Claus Ib. Glædelig jul. Samleren. 2003. Side: 197-200

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Læs ALT om de danske tv-julekalendere