Årets bedste julekalender er ikke dansk

Spiser du and, gås eller flæskesteg?

Julen er på mange måder hjerternes og mavernes fest, men hvad spiser du juleaften, og hvad er traditionen bag de to fjerkræ og den lille gris? Skriv, hvad du spiser juleaften, i kommentarfeltet og læs mere om de danske julemadstraditioner i dette blogindlæg.

IMG_7882Julemåltidet, som vi alle kender og elsker, blev en fasttømret del af vores kultur i midten af 1800-tallet. D. 24 dec. var en stor dag på landet og det var en dag, hvor alle spiste sammen, hvilket man normalt ikke gjorde. Det var og er stadig en festdag, og tilbehøret er stort set ens alle steder. Jeg gætter på, at du spiser brunede kartofler, måske også hvide, rødkål, måske asier og et halvt æble med lidt ribsgele i midten. De brunede kartofler er en ærkedansk opfindelse, og ikke mange andre i verden kender til de karameliserede kartofler.

Fil_001Men hvad er hovedelementet på dit julebord? Er det gås, and eller flæskesteg?

IMG_2868Langt ind i 1800-tallet var det almindeligt, at blandt andet svin løb frit omkring i de store byer. “En opgørelse fra 1840 viser, at der alene i det centrale København, foruden tusindvis af heste, befandt sig 1450 køer og 719 svin.” (Olsen 2003: 162-163). Svin var en af de vigtigste råvarer dengang. Svinet kunne klarer meget og levede af de rester, det kunne finde. Derudover var kødet fyldt med det gode fedt, som man havde ekstra brug for dengang. I mange år var svinet lig med julebordet, men da borgerne kom til flere penge midtvejs i 1800-tallet, så blev svinet skiftet ud med gåsen.

Fil_002 Fil_006Gåsen har ikke noget, man havde råd til at spise i gamle dage. Den var et tegn på velstand, og kunne dengang bruges som en form for pant eller betaling. I en kogebog fra 1837 beskrives, hvordan en gås blev fyldt med æbler, brød og sukker, og det er da lidt julet. Lige inden 1900-tallet tog sin begyndelse begyndte gåsen at blive serveret med gran på maven og de små hvide manchetter på låret.

Hvis man ikke ville have gås, kunne man også spise and, som kunne passe lidt bedre ind i en lille ovn. Havde man fået fat i en gås eller en stor and, så måtte man finde en større ovn, som kunne ondulere fuglen.

Men hvem spiser hvad juleaften? I følge en test foretaget af Samvirke er anden det mest populære hovedelement på julebordet, og det er generelt for hele landet. Flæskestegen kommer på en solid andenplads. Gåsen ligger temmelig langt nede på listen, mens medisteren er lidt populær på Fyn.

IMG_6801 En tredje fugl, kalkunen, er faktisk mere populær end gåsen. I USA eller England bliver det ikke jul uden kalkun, hvilket kan hænge sammen med, at kalkunen stammer derovre fra – nærmeste bestemt Mexico. Kalkunen kom til Europa med den verdenskendte opdagelsesrejsende Columbus. Kalkunen forbindes også med den amerikanske højtid Thanksgiving. Måske har kalkunen fløjet sig ind i de danske julehjerter. Jeg lavede selv kalkun for et par år siden, og det er et virkelig lækkert alternativ til de klassiske hovedelementer. Hvis du selv har lyst til at give dig i kast med en kalkun, så vil jeg anbefale Brødrene Prices opskrift.

Rigtig god fornøjelse med måltidet i aften og rigtig glædelig jul!

IMG_7626

Nu julen er her ? På loftet det sner.
Træet det stråler, gæsterne skåler.

? Juleekspert Daniel Røde

Kilde: Olsen, Claus Ib. Glædelig jul. Samleren. 2003. S. 159-168

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Årets bedste julekalender er ikke dansk