Viaplay laver ny julekalender

Hvornår lander julegodterne i butikkerne? Få svaret her!

Pebernødder, marcipan, julebryg og juleskum. “Sidste år begyndte julen altså IKKE allerede i oktober“, men selvfølgelig gjorde den det. Du kender sikkert de mistroiske blikke fra folk, som undrer sig. År efter år kan de ikke forstå, at julegodterne kan købes fra uge 41, men sådan har det altså været i mange år, og hvis du, som undertegnede, er juleelsker, så smiler du måske allerede.

Uge 41 har i mange år været en magisk uge. Det er sidste arbejdsuge inden skolernes efterårsferie, men hvad endnu bedre er, at det er ugen, hvor mange danske supermarker begynder at køre det første vognlæs pebernødder over disken. Pebernødder, slikstokke, de billige chokoladejulekalender og konfekten begynder for alvor at fylde butikkerne op.

Julemusik gør dig lykkelig. Læs hvorfor her…

Kommunikationskonsulent hos Dansk Supermarked Martin Aamand udtalte til BT i 2015, at: “Vores erfaring siger, at der allerede i uge 41 er god efterspørgsel på julevarer som juleslik og kager. Og det kan vi også se på salget. Så vi har gennem de sidste mange år begyndt handlen i Netto med netop juleslik og julekager i uge 41“.

Martin Aamand fortalte ydermere, at det kun er slik og kager, som bliver rullet frem i butikkerne. Rødkålen og flæskestegen kan kunderne godt vente lidt med.

Julebag er et udtryk for de danske juletraditioner. Vi kender alle den klassiske pebernød, de runde brunkage og de sprøde klejner, og de fleste af os har også et nært forhold til disse småkager. Måske kan man huske, hvordan ens bedstemor stod i køkkenet og kogte klejner eller bagte småkager, og det er om noget et symbol på den danske juletradition. Derfor har julesalget også noget med traditioner at gøre, og det rumler allerede i min mave, når jeg tænker på alle pebernødder og brunkager, jeg snart kan sætte tænderne i.

 

Julekonfekten står også manges hjerte nær. Marcipan hænger uløseligt sammen med den gode julestemning. Marcipanen købes ofte færdiglavet i ruller, men man kan sagtens selv lave den. Marcipan består primært af mandler og sukker, og kvaliteten på marcipanen hænger sammen med mængden af mandler, jo flere mandler jo bedre marcipan.

Jeg lod mig interviewe om julegodterne til Søndagsavisen sidste år, da de lavede en undersøgelse af, hvilket juleslik danskerne bedst kunne lide. På en klar første- og andenplads lå juleknas lavet af marcipan. Den velkendte snebold fik hele 41 % af stemmerne, mens marcipansnitter kom på en flot andenplads med 37 %. Et stykke efter på en trejdeplads kom juleskum med 21 %.

Men det jeg glæder mig mest til er, når juleøllerne og gløggen igen lander på hylderne i de danske butikker. Jeg har en meget nært forhold til juleøl, og det af flere grunde. For det første smager de fleste juleøl himmelsk, men juleøllet har også en helt særlig historie bag sig. Ydermere har jeg gennem 4 år produceret min egen julekalender om forskellige juleøl, og lavet en podcast om selvsamme emne. Der er noget ceremonielt over, når den første juleøl knappes op, og jeg glæder mig som et lille barn hvert år. Selvom det jo nok er de færreste små børn, der drikker juleøl. Dog nød jeg ofte en julehvidtøl/nisseøl til min risengrød som knægt, og det er måske der, interessen startede. Min fascination af jul startede i hvert fald som barn, og jeg har mange gode minder om min far og jeg, som spiste risengrød og drak nisseøl sammen, når vi var alene hjemme.

Så hvis du møder en Scrooged-type på din vej, der bander julelækkerierne langt væk, så prik vedkommende på skulderen, og mind personen om, hvad julen i virkeligheden handler om. Det er en fortryllende tid, hvor næstekærlighedsniveauet lige stiger et par grader, og det er da smukt – især med en pebernød i munden, og juleøl i glasset.

 

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

2 kommentarer

  • M_aarhus

    Hejsa 🙂
    Synes det er så hyggeligt med din blog! Desværre er der reklamer for ActiFry ude i begge sider, som dækker noget af teksten i venstre side. Måtte desværre droppe at læse det hele. Fx står der lige her “gen kommentarer endnu” i stedet for “ingen…” 🙁

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Viaplay laver ny julekalender