Julemusik gør dig lykkelig

Jeg lavede en julekalender engang

Mange så med, da Anders Breinholt, Carsten Berthelsen og Søren Rasted drak 24 øl på en dag sidste år i ‘Natholdets Julekalender’. Men allerede tilbage i 2011 forsøgte jeg mig med næsten samme koncept, dog i en lidt mere minimalisktisk stil.

Det hele startede dog tilbage i 2004, hvor Carsten Berthelsen lavede en julekalender om juleøl på DK4 – ‘Den Lystige Julekalender’. Julekalenderen tog udgangspunkt i bogen ‘Juleøl – skik og brug’.

©Carsten Bertelsen

Bogen handler om juleøllets historie og i bogen kunne man bagerst finde en julekalender med gennemgang af 24 velsmagende juleøl. DK4 blev i sin tid vild med ideen om en julekalender om juleøl. Konceptet var:

“Juleøl er ikke kun hvidtøl, og julekalendere er ikke kun for børn. Derfor sender dk4 hver dag ind til jul “Den lystige julekalender”, der kun er for voksne. I “Den lystige julekalender” har Danmarks ølprofessor, forfatteren og foredragsholderen Carsten Berthelsen dagligt besøg i julestudiet. Sammen med andre ølentusiaster åbner han hver dag – ikke en kalenderlåge, men en ny, spændende julebryg, der præsenteres, prøvesmages og kommenteres.

Er øl i virkeligheden bedre end rødvin til den danske julemad? Kan man drikke øl til kage? Hvorfor hedder øl også barley wine? Spørgsmålene er mange og humøret mildt i “Den lystige julekalender”.”

(https://www.dk4.dk/nyhedsarkiv/item/53-den-lystige-julekalender)

Julekalenderen er blevet genudsendt flere gange på DK4, men det er ganske få, som kender til dens eksistens.

I 2011 forsøgte jeg og en god gammel kammerat at opgradere øljulekalenderen, og gennem 4 år producerede jeg mit bud på ‘Den Lystige Julekalender’. Julekalenderen handlede om noget så lystigt som juleøl og juletraditioner. Vi drak en juleøl og fik os en god snak om bryggeri, smag og julens traditioner. Ovenfor ses afsnit 24 af ‘Den Lystige Julekalender Part. II’, som julekalenderen hed i starten. I 2011 filmede jeg med et lille kamera, som stod på en bunke bøger. Vi optog efter devicen om, at vi altid kunne klippe i kalenderen bagefter, så derfor stoppede vi aldrig kameraet. Jeg stod selv for alt i forbindelse med julekalender. Jeg optog, var vært, købte øl og drak dem. Derefter redigerede jeg afsnittene og udgav afsnittene på Youtube.

Min kammerat og jeg ville gerne forbedre vores julekalenderen, og derfor tog vi dengang kontakt til julekalenderens bagmand øl-ekspert Carsten Berthelsen, og fik lov til at bruge navnet ‘Den Lystige Julekalender Part. II’, og allerede året efter filmede vi under helt andre forhold.

Kvaliteten var blevet bedre, og vi havde fået forskellige gæster til at medvirke i enkelte afsnit. Både Carsten Berthelsen og Søren Hauch-Fausbøll kiggede forbi vores “studie”.

Min kammerat og jeg hyggede os gevaldigt med vores lille projekt, og i 2013 rejste vi land og rige rundt for at lave afsnit til vores julekalender. Vi kom forbi bryghuse i Sindal, Holbæk og København. I julekalenderen kunne vi eksklusivt vise, hvordan en juleøl blev brygget, og vi fik igen besøg af Carsten Berthelsen. Vi var også et smut forbi Radio 100, hvor vi optog et live-afsnit til radioen med Martin Veltz.

i 2014 var tiden kommet til at prøve med en gennemført produktion, og jeg satte mig for, at jeg ville lave en julekalender med høj produktionsværdi. Jeg hyrede en professionel producer/kameramand, og fik lov til at bruge julekalenderens originale navn ‘Den Lystige Julekalender’.

Julekalenderen nåede samme år ud til over 50.000 seere, og der kom flere kendte gæster på besøg. Personligheder såsom Sebastian Dorset, Hjalte Flagsted, Martin Veltz og Sebastian Klein gæstede mit loftstudie. Carsten Berthelsen var naturligvis også endnu et smut forbi vores julekalender. Gennem alle år stod jeg for al efterarbejde af julekalender, og det var et tidskrævende arbejde.

2017 var så året, hvor det blev Natholdets tur til at give deres bud på, hvordan ‘Den Lystige Julekalender’ anno 2017 skulle se ud – nu med titlen ‘Natholdets Julekalender’. Jeg ved, at Carsten Bertelsen optog sin julekalender over to dage tilbage i 2004. Det samme gjorde vi i 2014, men vi lavede også kun 5 afsnit det år. Anders Breinholt og Søren Rasted kæmpede sig gennem 24 øl på en dag, og det var noget af en bedrift. I sær når man ved, at juleøl ofte er stærkere end almindelige øl.

Gennem årene nåede vores julekalender at blive omtalt i forskellige aviser og blade 

 

 

Jeg hyggede mig gevaldigt gennem de fire år, hvor jeg producerede ‘Den Lystige Julekalender’. Julekalenderen gav mig et fantastisk indblik i juleøllets verden, og jeg mødte en masse fantastisk mennesker rundt omkring på de danske bryghuse, men i 2015 var det slut. Jeg besluttede mig for at fokusere på min dengang nystartede juleblog. Du kan dog stadig se alle afsnittene på Youtube, og jeg mener bestemt, at mange af afsnittene stadig er seværdige.

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julemusik gør dig lykkelig