Opskriften på de bedste norske klejner

Historien om voksenjulekalenderen

Det format vi kender i dag, blev “opfundet” tilbage i 1990, men kommer der en ny voksenjulekalender i 2018? Den første voksenjulekalender hed “Jul i den gamle trædemølle”, og handlede om Flemming (Peter Schrøder) og Berit (Søs Egelind) der i det moderne samfund kæmpede sig igennem julens mange udfordringer. Julekalender blev en succes og er sidenhen blevet genudsendt i 1996 og 2009. Denne voksenjulekalender står dog fuldstændig i skyggen af “The Julekalender” 1991, som bekendt er lavet af De Nattergale. Julekalenderen havde over 2 millioner seere og blev et kæmpe hit.

Alle kender historien om kartoffelavlerne Oluf og Gertrud, Benny, Nisserne Hansi, Fritz og Günther. “The Julekalender” er blevet genudsendt flest gange af alle julekalendere. To år efter kom “Familien Andersens Julehemmelighed” fra 1993. Julekalenderen omhandler Julemand 39, hvis julemandskarriere hænger i en tynd snor. Men han kan redde den, ved at gå op til julemandsreeksamen. Han får dog den sværeste af alle eksamensopgaver, da han skal få den julefjendske Familien Andersen til at holde jul igen. Denne julekalender har jeg selv et meget nært forhold til, da jeg bl.a. er skyld i, at den udkom på DVD. Den havde været ønsket i virkelig mange år, men udkom først på DVD for et par år siden, og har kun været genudsendt en gang i 1998. Året efter blev “The Julekalender” genudsendt for første gang. I 1995 blev “Juletestamentet” vist. Julekalenderen er spækket med kendte danske skuespillere, hvor de tre hovedpersoner – brødrene Martin, Hubert og Svend spilles af Niels Anders Thorn, Morten Hauch-Fausbøll og Timm Vladimir. De tre brødre har ikke ligefrem det bedste forhold, men de samles i en hytte, da de har mistet deres far, og sammen skal høre farens testamente. Stemningen bliver for alvor trykket,  da de tre brødre får at vide, at de skal blive i hytten hele julen med deres koner, og fejre jul – ellers er der ingen arv.

En ganske hæderlig voksenjulekalender med mange store danske skuespillere, der dengang var ganske unge bl.a. Sidse Babett Knudsen og Lars Brygmann. 1996 var genudsendelse år, men allerede igen i 1997 kom “Gufol Mysteriet”, som senere skiftede navn til “Station 7-9-13”. Den handlede om en politistation, som lukker, hvis ikke den opklarer en stor sag inden jul. Her stoppede TV2 i nogle år med at lave voksenjulekalendere. Men i 2001 kom TV2 på banen igen, og nu ville DR også lege med. TV2 genudsendte igen “The Julekalender”, men det år fik den selskab af det lille ekstra program “CWC – Canal Wild Card”.

“CWC” blev en succes og hele landet begyndte at sige knaldhamrende, præcis som værten Finn Nissen. DR2 lavede voksenjulekalenderen “Jul I Hjemmeværnet”, som handlede om terrorister, der ville have danskerne til at holde op med at fejre jul, men det ville den lille hjemmeværnsgruppe fra Frederiksværk forhindre med alle midler. Julekalenderen blev aldrig en seermagnet, og det er kun ganske få, der kan huske den, men den kan ses på DR’s Bonanza. I 2003 vendte både TV2 og DR2 tilbage med voksenjulekalendere, men nu var rollerne byttet om. TV2 forsøgte sig med endnu en ny omgang “CWC”, men denne gang hed den “CWC-World”. Selvom julekalenderen var poppet gevaldigt op, formåede den overhovedet ikke at hamle op med sin forgængers succes. 2003 var også året, hvor DR2 lavede deres “The Julekalender”, ikke at julekalenderne overhovedet er ens, men “Jul på Vesterbro” er DR’s største voksenjulekalender succes. Folk elskede den, og den er som “The Julekalender” blevet genudsendt et hav af gange.

Ingen ved om det var dødstødet til TV2’s voksenjulekalendere, men det kunne godt se sådan ud, for TV2 har ikke produceret en ny voksenjulekalender siden 2003, men har derimod valgt at satse på de gamle klassikere. Ja faktisk så meget, at daværende programchef på TV2 Palle Strøm udtalte: “Det er vores Matador og vores 90 års-fødselsdag, og vi kommer til at sende den igen. Ikke kun i år – men også til næste år. Julen handler om traditioner, og The Julekalender er en tradition vi har med seerne”. Dette forsatte i et par år. TV2 har på nuværende tidspunkt helt har droppet at producere nye voksenjulekalendere, hvilket jeg er meget ked af. Selvom man kan se dem på DVD, er der noget hyggeligt over at kunne tænde sit tv sent på aftenen og se julekalenderen. TV2 har udtalt at: “Der er ikke umiddelbart en ny voksenjulekalender på vej. Men jeg synes personligt, at det kunne være spændende at prøve at genoplive konceptet på et tidspunkt i fremtiden, hvis vi kan finde pengene til det. Jeg synes, vi har mange talenter på Zulu, som kunne være spændende at se i en julekalendersammenhæng” Så derfor kan man kun håbe, at der kommer en ny voksenjulekalender, og jeg har faktisk personligt en rigtig fin ide til en NY VOKSENJULEKALENDER, men det vil jeg ikke afsløre noget om, da den måske bliver til noget en dag. TV2 Zulu vågnede også op til dåd og lavede “Natholders Julekalender” i 2017, og den var bare et bevis på, at der stadig er behov for en voksenjulekalender.

DR er heldigvis ikke stoppet med voksenjulekalendernen, men de er aldrig nået op på “Jul På Vesterbro” højder igen. DR2 sendte i 2005 en adventskalender med Omar Marzouk “Omars Jul”. I 2006 sendte de “Jul I Verdensrummet”. Og i 2007 forsøgte DR2 sig med en parodi på “Jullerup Færgeby” – “Yallahrup Færgeby”, og hvis man spørg mig, var det lavmålet indenfor voksenjulekalendere, aldrig før er der lavet så dårlig en voksenjulekalender. De forsøgte sig med meget alternative voksenjulekalendere i 2009 “Bertelsen på Caminoen” og “Steno og Stilling”.  I 2011 og 2012 lavede DR2 to voksenjulekalendere, der aldrig fik den opmærksomhed, som de reelt fortjente. “Hjælp, det er jul”  fra 2011 og “Jul i kommunen” fra 2012 skylder man virkelig sig selv at se, hvis man er til god satire. Den ene er lidt bedre end den anden, men de er begge virkelig sjove. “Hjælp, det er jul!” var på en måde en moderne udgave af “Jul i den gamle trædemølle” med Thomas Bo Larsen og Mette Horn, men den vandt desværre aldrig rigtig indpas hos den danske befolkning, dog var den virkelig god. Ovenpå den lille succes med “Hjælp, det er jul!” Prøvede DR2 igen i 2012 med voksenjulekalenderen “Jul i Kommunen”. Den er lidt i stil med “Jul i Hjemmeværnet” gået i glemmebogen.  Derefter ventede par år med genudsendelse, hvorefter DR lavede lidt om på formatet og lavede en adventskalender igen. I 2015 hed voksenadventskalenderen “Mens De Presser Citronen”, og den var ikke noget at skrive hjem om, men i 2016 var Rytteriet kommet i julestemning, og de lavede “Rytteriets Jul”, som var glimrende. i 2017 kom ‘Laban: en Juletragedie’, som blev instrueret af Nikolaj Steen, og den kunne også et eller andet.

Om TV2 eller DR2 sender voksenjulekalender i år, er ikke offentliggjort endnu, men man kan jo håbe, og jeg tror personligt, at TV2 vælger at genudsende “The Julekalender”, dog har jeg også en lille anelse om, at “Juletestamentet” måske vender tilbage på skræmen. DR kunne godt finde på at lave en ny adventskalender, men de holder kortene tæt ind til kroppen. Laver de ikke en ny, så tror jeg, at vi får “Rytteriets Jul” at se igen. Om ikke andet, er der mulighed for at kigge fordi min egen-producerede julekalender “Den Lystige Julekalender“, som nok mest af for den voksne del af familien.

 

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Opskriften på de bedste norske klejner