Rudolf-muffins med Nutella

Verdens bedste juletradition

Det lyder måske for godt til at være sandt, men det er sandt: En jul som i de gode gamle dage. En jul hvor landskabet helt dækket af sne, ild i pejsen og den hyggeligste stemning. Et sted uden stress eller forventningspres. I dette indlæg giver jeg dig svaret på, hvordan du sikre den perfekte jul. Dertil vil jeg også gerne tilføje, at dette ikke er et reklameindlæg, det er blot et udtryk for min begejstring for jul i Norge

Udlånt med tilladelse fra ©Trysil/Skistar.com

Der var engang for mange år siden, hvor en ganske særlig tradition tog sin begyndelse i min familien. I slutningen af 90’erne og i begyndelsen af 00’erne begyndte min familie at fejre jul i Trysil i Norge. Nærmere bestemt startede det hele faktisk et par år tidligere med jul i Bad Ischl i Østrig. Jeg tror, at det var i 1993, men det er i Norge, at selve traditionen tager begyndelse. Det hele startede i 1998. Vi pakkede bilen omkring d. 20 december, og så kørte vi ellers afsted mod nordens kulde og sne. Vi havde naturligvis pakket bilen godt med alle julegaverne, masser af julemad og lidt af den gode juleøl, ellers kan Norge hurtigt blive en dyr fornøjelse. Hvis jeg ganske kort skal sætte scenen, så forestil dig en træhytte dækket af sne, lyden af det knistrende træ fra pejsen og den hyggelige julemusik spiller rummet op. Rummet fyldes ud af mennesker, der sidder fælles om et bord og klipper julepynt, eller står i køkkenet og forbereder julemaden.

Man er sammen, og man er kun sammen med dem, man er afsted med. Her er ingen stress, for man skal ikke nå rundt til alverdens julearrangementer. Der er ikke nogen, som forventer noget af én. Om dagen kan man stå på ski, og om aftenen kan man klippe julepynt og se julekalender. Kort sagt kan man leve det perfekte juleliv. 

Det der er helt perfekt ved at være afsted på juleferie i Trysil er, at man kan stå på ski om dagen, og julehygge om eftermiddagen og aftenen. Derudover er der også muligheder for at gå nogle fantastiske ture i de smukke landskaber. Man er nemlig omringet af skønhed. Man tages hurtigt tilbage til dengang man var lille, hvor hele julens ånd fangede én på en helt speciel måde. Man holder jul for julen og samværet skyld, og det er da det julen handler om.

For mig er det verdens bedste juletradition, og jeg kan hjælpe dig med at gøre den til din egen, hvis du har mod på at fejre jul på en lidt anderledes måde. Her taler jeg naturligvis ikke om at tage til de varme lande og fejre jul under palmerne. Det siger mig absolut intet, og det kunne jeg aldrig drømme om at prøve. Nej, du skal prøve at fejre jul i sneen. Jeg kan varmt anbefale Trysil, hvor jeg selv er kommet, og igen skal op i år, men der findes et hav af gode steder. Hemsedal, Hafjell og Kvitfjell i Norge og Sälen, Lindvallen og Tandådalen/Hundfjället i Sverige. Men du skal finde dit sted. Jeg endte i Trysil, og der vil jeg altid vende tilbage til. Det er rigtigt rart at kende området, og det bliver man i sær glad for, når man har fået børn. Der skal alt gerne så let så muligt.

Det du skal gøre er

Jeg kommer til at råde dig til at tage til Trysil, men rejseprincipperne er de samme. 

Først og fremmest skal du finde en hytte, hvor du og din familie kan tilbringe julen. Alt efter størrelse af familien og behov kan du sikkert finde en hytte som passer. Hytterne kan nemt bookes gennem

Skistar

Skistar klarer nemt og bekvemt alt ift. hytten for dig. Du skal bare finde den hytte, som du godt kunne tænke dig at leje, og så kan du ellers bare tilføje babysenge, ekstra opredninger osv. Det er super nemt. Du skal blot tjekke ind kl. 17:00 på ankomstdagen, og så får du nøglen til hytten i deres reception i Turistcenteret. Når du har hytten på plads, er det sværeste faktisk klaret. Det vil oftest være nemmest at tage bilen til Trysil. Det kan gøres på små 9-10 timer, hvis man kører fra Sjælland op gennem Sverige. I den forbindelse er et godt tip at stoppe i Svinesund. De har nogle af de største slikbutikker jeg nogensinde har set.Hvis man køre fra Jylland er det nemmeste at sejle fra Hirtshals til Norge, Det tager små 4 timer at sejle, og så skal man køre mindre. Derfor skal du også huske at booke din færgebillet, hvis du altså kører fra Jylland. Den kan bookes gennem Colorline. Man kan ikke flyve til Trysil endnu, men de er i gang med at bygge en lufthavn deropppe. Nu er der styr på transport og bosted. Så er der ikke meget tilbage. Pak bilen med al’ den julepynt, som du lyster. Igen er et tip at pakke en masse redskaber til at lave julepynt, for så har man noget at give sig til i hytten.

Nu er tiden kommer til maden, og den er vigtig. Du kan selvfølgelig købe alt deroppe, men det er nemmere og billigere at handle hjemmefra, og så risikerer du heller ikke at mangle noget. Lav derfor en komplet indkøbsseddel over julevarer og del den mellem de voksne som skal med på turen. Så kan alle købe en del af det fælles gods. Så er du faktisk ved at være klar til en juletur til Norge. Resten finder du ud af deroppe. Lige netop Trysil er Norges største skisportssted, så der er rig mulighed for at stå på ski i juledagene, hvis man er til den slags. Trysil har også en rigtig hyggelig gågade, hvor man også sagtens kan bruge en del timer. Det kan også være, at man bare har lyst til at sidde og drikke varm kakao og lytte til julemusik, mens sneen daler. Det hele kan lade sig gøre i dette juledrømmescenarie.

Der lyder måske som om, at jeg oversælger min tradition, og at jeg er i bukserne på Trysils turistagentur, men det er ikke tilfældet. Da jeg sidste år skulle skrive årets julehit, satte jeg mig ned med min producer og den fantastiske sanger og sangskriver Louise Dubiel. Vi talte om jul, og jeg begyndte at fortælle om mine juletraditioner, og min families juletur til Norge, og så var den der. Vi skrev en tekst, som alle nok kan finde sig selv i. Denne hyldestsang til julerejsen endte ud med at blive til sangen “Glædelig Fredelig Jul”, og du kan se musikvideoen nedenfor. Musikvideoen er faktisk en sammenklip af alle mine gamle julerejser til Norge.

Nu har jeg fejret jul i Norge 7 gange, men den ottende gang bliver helt speciel. Denne gang skal jeg have min børn med, og jeg glæder mig så meget til at vise dem Trysil. Vise dem den juletradition, som jeg voksede op med, og som de forhåbentlig også bliver glade for. Det der er så specielt ved jul i Norden er, at vores traditioner er meget ens. Selv julemanden dukker op på skibakken d. 24 december, og så går det hele bare op i en højene enhed. Derfor kan jeg kun anbefale dig til at prøve verdens bedste juletradition!

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

1 kommentar

  • Anne

    Det er altid hyggeligt at læse om andres juletraditioner, når jeg også har mine egne med min familie, som jeg altid ser frem til at gentage år efter år. Dém bliver jeg aldrig træt af. Din tradition lyder bare som den bedste i verden, og jeg vil håbe, jeg en dag kan få indført noget lignende! Det må tiden vise 😉 Og jeg er helt enig med dig – jul under varme himmelstrøg er virkelig heller ikke noget for mig 😊

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rudolf-muffins med Nutella