Sådan laver du verdens nemmeste risengrød, som ikke brænder på

Historien bag: ‘Glædelig Jul Mr. Bean’

Kalkunen på hovedet, den kæmpe knallert og en godt træk i julemandens skæg. Det bliver ikke rigtig jul uden Mr. Bean, og i dette indlæg kan du læse historien om juleklassikeren, hvor det er sidste gang, vi ser Mr. Bean’s kæreste, og om den scene, der blev klippet ud, selvom ingen rigtig ved hvorfor.

‘Glædelig jul Mr. Bean’ er den syvende afsnit af tv-serien ‘Mr. Bean’, og blev sendt første gang i 1992. Afsnittet er blevet genudsendt en milliard gange siden da, men hold da fest, hvor jeg stadig sidder og slår mig på lårerne af grin, når der sidder en stor kalkun fast på Mr. Bean’s hoved. Selve afsnittet er bygget op omkring en række sammenhængende sketches, som er delt op i tre dele. Afsnittet blev skrevet af Richard Curtis, som også har skrevet klassikere som ‘Love Actually’, ‘Notting Hill’ og ‘Bridget Jones’s Diary’.

Selve handlingen tager sin begyndelse i første del eller akt, om man vil. Mr. Bean tager til byen for at forberede den store dag – juleaften/morgen. Han starter ved det store kendte shoppingcenter Harrods i London, men inden Mr. Bean entrerer butikken, skal han naturligvis lige tjekke, om Harrods-julemandens skæg er ægte – som enhver anden også ville gøre. Mr. Bean har sat sig for at finde det helt perfekte pynt til juletræet, og i hans mission må en julekugle lade livet, og Harrods julelys bliver også offer for Mr. Bean’s julepyntsmission – i hvert fald for en stund. Herefter udspiller der sig noget af en nyfortolkning af det velkendte krybbespil, som både inkluderer en T-rex, en lastbil og en helikopter, som flyver jesusbarnet i sikkerhed ved hjælp af en magnet. Legen bliver desværre bremset af en salgsassistent fra Harrods.

Derefter kommer starter på min favoritscene fra dette herlige juleafsnit. Mr. Bean er gået ned på gaden, hvor han møder sin kæreste, Irma Gobb, på byens julemarked, og hun trækker ham over til juvelerens butiksvindue, hvorefter hun forsøger at overbevise ham om, at hun ønsker en butikkens største ring, ved at pege på et portræt af et par, som bliver forlovet. Mr. Bean har forstået budskabet, og går ind i butikken. Efter at have købt noget fra juveleren, så er det endnu engang blevet tid til at tjekke en anden julemands skæg. Mr. Bean spotter en julemand, og giver ham et godt ryk i skægget. Denne gang er skægget dog ægte, og Mr. Bean får hurtigt benene på nakken. Vi hører et Frelserens Hær orkester spille “God Rest You Merry, Gentlemen” på julemarkedet, og Mr. Bean tilbyder dirigenten at samle penge. En ung lommetyv får hurtigt tømt sine lommer, og Mr. Bean overdrager gevinsten til dirigenten, hvorefter Mr. Bean for en kort stund agerer dirigent for orkesteret. I slutningen af denne agt skal Mr. Bean finde årets juletræ, men alle juletræer er udsolgt, men det bremser naturligvis ikke vores hovedperson. Mr. Bean nedlægger byens store juletræ, placerer det på taget af sin Mini og kører hjem, hvorefter første akt slutter.

Anden akt begynder med, at Mr. Bean har fået skåret sit træ til og dernæst pyntet det med den indkøbte julekugle og lyskæden. Nu er det blevet tid til at få hængt julestrømperne op. En til ham selv, en til bamsen Teddy og en til den lille mus. Julekortene skal også klares og hurtigt forfattes et par kor, som han sender til sig selv. Nu mangler morgensdagens store showstopper: Knallerten. Kun udstyret med en saks og lidt kreativitet får Mr. Bean kreeret en kæmpeknaller, men nu er det også ved at blive sent, og Mr. Bean prøver at se tv, men intet tilfredsstiller ham, og hans opmærksomhed drages mod hovedøren, hvor en kor står og synger. Han nyder musikken, mens der er ild i pejsen, godt med fyldte chokolader og et lille glas sherry. Koret synger “Away in a Manger, og så snart de er færdige, får de en dør i hovedet. Mr. Bean skal sove.

Sidste akt foregår julemorgen d. 25. dec., hvor Mr. Bean vågner op med en begejstring som kun et barn kan matche. Hvad er der i julesokkerne. Teddy får nye øjne, Mr. Bean får et par nye sokker og musen får et stykke ost, men venligt bliver placeret i en musefælde. Mr. Bean skal nu i gang med den store kalkun, men mens han fylder kalkunen, forsvinder hans ur inde i kalkunen. I et forsøg på at finde uret, stikker ender Mr. Beans hoved oppe i kalkunen, og i samme øjeblik ringer det på døren. Det er hans kæreste Irma Gobb, som får sig en dygtig forskrækkelse, da hun ser Mr. Bean med en kalkun på hovedet og en sav i hånden. Irma hjælper sidenhen Mr. Bean med at få kalkunen af, men den går samtidig tabt i kampens hede, dog finder Mr. Bean sit ur. Middagen bliver nu serveret, og består af sandwichs med tranebærsauce og gulerodskiver.

Nu er det blevet tid til gaver, men Irma skal have et kys under misteltenen, før Mr. Bean må få sin gave. Mr. Bean snyder hende, og kan glædeligt konstatere, at han har fået et modelskib. Irma skal naturligvis også have sin gave, selvom Mr. Bean næsten glemmer den i sin begejstring over skibet. Det er samtidig også afsnittets sjoveste scene. Irma åbner gaven, som allerede ved modtagelsen forvirrer hende, da pakken ikke umiddelbart ligner den ring, som hun havde ønsket sig. Det er det heller ikke, det er portrættet af det forlovede par. Irma bliver meget ked af det, men Mr. Bean har også glemt noget, den lille gave. Irma er lykkelig, det må være ringen. Hun pakker gaven op, men bliver slemt skuffet, da den indeholder en billedkrog til portrættet. Irma stormer ud af lejligheden og forlader Mr. Bean forvirret. Mr. Bean er nu alene, og ønsker sig selv glædelig jul, hvorefter man, fra gaden, ser et stort lysglimt, da Mr. Bean trækker i knallerten. Og hermed slutter afsnittet.

Der var faktisk en scene, som blev klippet ud af afsnittet, da det blev sendt i tv, men scenen findes stadig på dvd-udgivelsen. Af ukendte årsager indeholder de amerikanske udgivelser heller ikke denne scene. Hvis du ikke har set scenen, så handler den om, hvordan Mr. Bean får snydt sig til den kæmpe kalkun, som senere ender på hans hoved. Efter at Mr. Bean har været inde hos juveleren, deltager han i en gættekonkurrence, hvor man skal gætte vægten på en kalkun. Mr. Bean snyder naturligvis, og bruger en lommeregner til at trække sin egen vægt fra kalkunens, og dermed kan han med decimaler gætte den korrekte vægt, hvorefter han smider kalkunen ind i bagagerummet af sin Mini.

  • Dette er det sidste gang, at Irma Gobb er med i serien om Mr. Bean. Historien fortæller, at Irma forlod Mr. Bean, da han var for egoistisk.
  • Dirigenten, som Mr. Bean samler ind for, vil formentlig ikke donere det indsamlede. Han beholder hele molevitten selv.
  • Kalkunscenen genbruges i filmen om Mr. Ben fra 1997, og i den animerede episode “Dinner for Two”.
  • Det er anden gang, at Mr. Bean sender breve til sig selv. Det sker første gang i ‘The Return of Mr. Bean’.
  • Julemarkedscenen foregår i byen Kingston.
  • I scenen, hvor Mr. Bean har kalkunen på hovedet, kan man se hans ur på armen, men det forsvinder igen senere.
  • 19 millioner mennesker så ‘Glædelig Jul Mr. Bean’, da afsnittet blev sendt første gang i 1992.
  • Mr. Bean nynner en melodi, da han spiller en soldat i krybbespillet. Melodien er temaet fra tv-serien “Blackadder Goes Forth”, som er fjerde sæson er serien om Den Sorte Snog. Serien handling foregår under 1. Verdenskrig, og derfor kan det kædes sammen med soldaten.

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan laver du verdens nemmeste risengrød, som ikke brænder på