Julekalenderkonspirationsteorier

Hvilken Pyrus-julekalender er bedst?

Alle elsker Pyrus, “Cool Jul” og Rigsarkivet, men hvilken af de fire Pyrus-julekalendere er den bedste? Afgiv din stemme her, og lad os så lige gennemgå alle disse herlige julekalendere.

“Alletiders Jul” fra 1994, og er den ultimative julekalender om JUL, og vel nok den eneste julekalender, der har sikret en mand en fast indkomst hvert år – Jan Linnebjerg, der spiller ungnissen Pyrus. Alletiders jul skifter mellem Rigsarkivet og nissebo, som ligger allerdybest nede bag i arkivet. Personernes historie spindes sammen på vidunderlig vis med tilbageblik på forskellige perioder af danmarkshistorien. Der er nemlig sket det, at Pyrus er kommet til at trylle julen ud af historien, og derfor må julen genopdages.

Det helt exceptionelle ved denne julekalender er, at man, samtidig med at man underholdes, lærer en masse om Danmarks historie. Igennem de 24 afsnit møder vi både konger, dronninger og andet godtfolk, og alle dem vi møder er spillet af meget dygtige skuespillere, så det er troværdigt hele vejen til juleaften, men med en lille dråbe malurt i bægeret, da de fleste af disse besøg er filmet i et såkaldt green screen studie, men hvis man ser bort fra det, er det en alletiders julekalender, måske den bedste familiejulekalender nogensinde.

Allerede året efter var Pyrus tilbage i “Alletiders Nisse”.

“I ”Alletiders nisse” er Pyrus derfor startet på nisse-versitetet, hvor han skal skrive en rapport om emnet ”Hvad er en nisse?”. Arbejdet med opgaven giver Pyrus anledning til at gå på besøg i klassikere som ”Peters Jul”, ”Elverhøj”, ”Nøddebo Præstegaard” og ”Nils Holgersens forunderlige rejse”.”

(Kilde: http://brianiskov.blogspot.com/2015/12/tv2-julekalender-alletiders-nisse-1995.html)

I min optik havde efterfølgeren “Alletiders Nisse” fra 1995 ikke samme format som den første. Hvilket primært skyldes Kandis. Det er måske meget nemt at skyde julekalenderen det i skoene, men jeg har nu altid ment, at Pyrus hørte sammen med Freja.

Det er måske barnligt at mene, og det indrømmer jeg gerne, men jeg er aldrig kommet mig over, at Pyrus ikke endte sammen med Freja. Tilbage i 1995 fik vi forklaret det således i afsnit 0 af “Alletiders Nisse”:

Gyldengrød læser videre i Pyrus’ brev: “Ikke den rigtige Freja, men vores egen Freja eller Xenobia – Julens ånd, som hun jo rigtigt hedder. Har du hørt fra hende?”

Gyldengrød siger: “Desværre ikke lille Pyrus. Hun har nok alt for travlt til os nisser, men du har åbenbart ikke glemt hende. Det var vist et hårdt slag for dig den dag.? Vi ser igen tilbage i tiden.

Pyrus vil ikke stå op, da han er ked af, at Freja og ham ikke kan være sammen.

Gyldengrød forklarer, at de ikke passer sammen – Freja er en ånd, og Pyrus er en nisse. Gyldengrød siger: ?En dag møder du en sød lille nissepige, og så glemmer du alt om Freja? Pyrus siger: “ALDRIG!”. Gyldengrød vil spise sin Risengrød, og så er Pyrus stået op, han skal jo have sin grød og siger: “Nårh ja. Jeg sagde, at jeg ikke ville lege mere. Jeg sagde ikke, at jeg ikke ville spise mere!”

Afsnit 0 af “Alletiders Nisse” er aldrig udgivet, men du kan læse et fyldigt referat her.

Kandis og Pyrus blev et fast par, som vi kom til at opleve igen to år efter i 1997. “Alletiders Julemand”. Uffe Spage Andersens og Josefine, var dog ikke et par mere, og vi får aldrig rigtig at vide hvorfor. Det er egentlig også ok, da jeg mener, at Uffe for alvor havde scoret over evne. Vi får dog en ny charmør på banen – Søren Østergaard, som politimanden Krusø, og jeg er vild med ham. Søren Østergaard besidder det samme komiske talent som Jepser Klein, og han var virkelig en dejlig tilføjelse til kalenderen.

I “Alletiders Julemand” er Pyrus utilfreds med, at Julemanden ikke har øje for nisserne, og det vil Pyrus ikke finde sig i. Derfor skriver han et brev til Julemanden, hvor han fortæller om sit store problem. Julemanden besøger Pyrus dagen efter, men allerede her opstår problemerne. Pyrus har nemlig ikke tålmodighed til at vente på Julemanden, og tryller ham derfor til Rigsarkivet, hvor han allerede er i forvejen. Julemanden mister nu sin hukommelse, og gennem julekalenderen skal vi, sammen med Pyrus og hele hans hold genopdage julemandens historie. Jeg tror faktisk, at jeg bedre kan lide “Alletiders Julemand” fremfor “Alletiders Nisse”, og det skyldtes ene og alene Søren Østergaard. Jeg er stadig ikke vild med Pyrus og Kandis romancen, men det var nu engang sådan, det skulle være.

Hele Pyrus-fortællingen blev afsluttet med “Alletiders Eventyr” i 2000. Det blev godt nok også lave en spillefilm og et teaterstykke, men det vælger jeg at se bort fra i dette blogindlæg.

“”Pyrus i Alletiders Eventyr” tager sin begyndelse, da kongehuset bestiller en samling af de nordeuropæiske godnatlæsningshistorier til prinsens nyfødte søn. Pyrus’ opgave denne december bliver at sætte eventyrfortællingerne ind i deres rette sammenhæng, efter at han selvfølgelig er kommet til at blande dem sammen på kryds og tværs.”

(Kilde: http://brianiskov.blogspot.com/2015/12/tv2-julekalender-pyrus-i-alletiders-eventyr-2000.html)

Det epokegørende ved “Alletiders Eventyr” var, at der stort set ikke var flere green screen optagelser. Det vil sige, at alle rejse/trylle-sekvenser blev optaget på rigtige lokationer, hvilket gjorde julekalenderen en del pænere i sit udtryk. Ydermere var det også året, hvor vi alle kunne sidde med 3D-briller, og se hvordan julekalenderen blev vækket til live hjemme i vores dagligstuer.

“Et lille nissehuesymbol i venstre hjørne af tv-skærmen indikerede over for seerne, at nu var det tid til at tage den 3D-brille på, som fulgte med lågekalenderen. Seere uden briller oplevede 3D-scenerne som almindeligt fjernsyn i 2D. Teknikken havde TV 2’s børne- og ungdomsredaktør Preben Vridstoft købt af det tyske firma Telecast ved tv-festivalen i Cannes. Et firma i Australien stod for færdiggørelsen af de stereoskopiske effekter.”

(Kilde: http://brianiskov.blogspot.com/2015/12/tv2-julekalender-pyrus-i-alletiders-eventyr-2000.html)

Det blev aldrig til en femte Pyrus-julekalender, selvom manden bag julekalenderne faktisk var klar med ideen.

“Martin Miehe-Renard siger i dag, at han godt ville have sluttet serien af med en femte julekalender, hvor Pyrus går på opdagelse i Bibelen. Men den nye børne- og ungdomsredaktør på TV 2, Bubber, afviste ideen.”

(Kilde: http://brianiskov.blogspot.com/2015/12/tv2-julekalender-pyrus-i-alletiders-eventyr-2000.html)

Jeg er generelt rigtig glad for Pyrus og hans julekalendere. Min favorit er uden tvivl “Alletiders Jul”, men alle fire julekalendere er virkelig gode. De formår at underholde samtidig med at vi lære noget om julens, nissers, julemandens eller eventyrets historie.

HVILKEN JULEKALENDER ER DIN FAVORIT?

ALLETIDERS JUL (1994)

ELLER

ALLETIDERS NISSE (1995)

ELLER

ALLETIDERS JULEMAND (1997)

ELLER

ALLETIDERS EVENTYR (2000)

Du kan stemme på facebook-opslaget.

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julekalenderkonspirationsteorier