Hvilken Pyrus-julekalender er bedst?

Kan du huske “Most Wanted Julehits”?

Den første julemusik jeg hørte kom fra et kassettebånd, men kassetten forsvandt hurtigt til fordel for CD’en. Den første jule-cd jeg ejede var “Most Wanted Julehits“, og den blev skamhørt på mit børneværelse. På mange måder har den CD defineret mit forhold til julemusik, og jeg tror næsten, at det er den bedste musikalske juleudgivelsen nogensinde, som du naturligvis også kan opleve i dette indlæg.

D. 9. november 1995 udgav Ekstra Bladet, i samarbejde med pladeselskabet Polygram Records, “Most Wanted Julehits“. Med undertitlen: “Julebryggede Rock og Pophits” og et billede af den velkendte Tuborg Julebryg-julemand på coveret var vi forbrugere allerede i julestemning. Umiddelbart kan jeg ikke finde en baggrundshistorie til pladen, og jeg ved ikke, hvordan samarbejdet mellem EB, Tuborg og Polygram i sin tid opstod, men de skabte noget unikt. “Most Wanted Julehits” er på mange måder blevet soundtracket til manges jul – i hvert fald dem på min alder (32 år). Jeg har hørt “Most Wanted Julehits” igen og igen og igen. Pladen har den perfekte blanding af alle de bedste julehits, hvilket også ses tydeligt på denne komplette playliste:

CD1
1 Wham Last Christmas
2 Darleens It’ Gonna Be A Cold Cold Christmas
3 Bing Crosby White Christmas
4 Band Aid Do They Know It’s Christmas
5 Shu-Bi-Dua Den Himmelblå
6 Kick Allstars Happy Xmas (War Is Over)
7 Shakin’ Stevens Merry Xmas Everyone
8 The Jackson 5 Santa Claus Is Coming To Town
9 Brenda Lee Rockin’ Around The Christmas Tree
10 The Platters Winter Wonderland
11 Anne Linnet Lille Messias
12 Lars Lilholt Lad Julen Vare Længe
13 Chuck Berry Run Rudolph Run
14 Pretty Maids In Santa’s Claws
15 MC Einar Det Jul’ – Det Cool
16 John Mogensen På Loftet Sidder Nissen
CD2
1 Gasolin Endelig Jul Igen
2 Slade Merry Christmas Everybody
3 Bobby Helms Jingle Bell Rock
4 Gloria Estefan X-Mas Through Your Eyes
5 Shu-Bi-40 Mary’s Boy Child
6 Gombay Dance Band Christmas At Sea
7 Roger Whittaker Little Shepherd
8 Andrew Sisters / Bing Crosby Jingle Bells
9 Gladys Knigth & The Pips
When You Love Somebody It’s Christmas Everyday
10 Patti Labelle Oh Holy Night
11 Chris De Burgh A Spaceman Came Travelling
12 Smokie Christmas Forever
13 Michael Bundesen White Christmas
14 Agnetha Fältskog Nu Tändes Ljus
15 Judy Garland Have Yourself A Merry Little Christmas
16 ABBA Happy New Year

Jeg har naturligvis også brugt lidt tid på at sammensætte en tro kopi af spillelisten fra CD’en til en Spotify playlist. 32 fantastiske julenumre. Værsgo:

Når man kigger på spillelisten, så er man heller ikke i tvivl. Det er en af de bedste juleopsamlingsplader nogensinde, og det er faktisk sjovt at tænke over, at “Most Wanted Julehits” er udgivet i 1995, men den er stadig aktuel, og det er naturligvis fordi, at det er en juleplade. De største julehits vil altid blive spillet igen og igen, og jeg nyder det år efter år. Derfor er “Last Christmas”, “Do They Know It’s Christmas”, “Det Jul’ – Det Cool” selvskrevne. Der har dog også sneget sig et par anderledes julenumre ind på spillelisten. Michael Bundesens udgave af “White Christmas” er måske ikke det oplagte valg, men versionen er fantastisk. Michael Bundesen kan jo bare det med den dybe stemme. Han optræder faktisk 3 gange på denne plade. De to andre sange er dog med hans band Shu-Bi-Dua. John Lennon’s “Happy Xmas (ar Is Over) er på denne plade versioneret af Kick Allstars, et band består af mange danske musikere. Nis Bøgvad, Backseat Boys, Nikolaj Christensen, Effy, Søren Jacobsen, Ole Kibsgaard og Lars Krarup var alle en del af Kick Allstars. Det er også sjovt, at man finder Gombay Dance Band på pladen. Goombay Dance Band staves faktisk med to o’er, og de var et tysk band fra 1970’erne. De synger “Christmas At Sea”. Der er også blevet plads til et fløjtenummer fra Roger Whittaker, og så synger Agnetha Fältskog sammen med en masse børn på det svenske nummer “Nu Tändes Ljus”. Der er også blevet plads til en del julerock. Både Pretty Maids, Slade, Bobby Helms og Gaoslin trykker den af på “Most Wanted Julehits“. Pladen afsluttes, som julen, med nytåret, når ABBA synger “Happy New Year”. I min optik er pladens bedste nummer “Last Christmas” med Wham, og ja, det er måske meget nemt at sige, men der er noget smukt ved, at et nummer så enkelt kan blive så stort et hit. Lavpunktet på “Most Wanted Julehits” er Anne Linnets “Lille Messias”. Jeg kan faktisk godt lide nummeret, hvis det f.eks. er Stig Rossen, som synger den, men jeg kan bare ikke med Anne Linnet.

Det er også sjovt at tænke over, hvordan denne udgivelse ville se ud, hvis den skulle udgives i dag. Der ville helt sikkert være en del gengangere, men jeg er også sikker på, at over halvdelen af sangene ville blive skiftet ud med mere moderne julesange. I 2016 blev der faktisk udgivet en juleplade med titlen “Most Wanted Christmas 2016”, og der er godt nok blevet skiftet ud i playlisten. Det giver også god mening, men jeg er nu stadig vild med udgivelsen fra 1995. Det er også blevet en tradition at udgive en juleopsamlingsplade hvert år, men jeg tror, at “Most Wanted Julehits” startede denne tradition. Allerede i 1996 kom “Most Wanted Julehits II” (Find playlisten her), og i 1997 “Most Wanted Julehits III”. Selvfølgelig med mange af de samme sange.

90’erne havde en fantastiske ro over sig. Jeg har virkelig haft tid til at nyde min barndom og til at høre de samme julesange igen og igen, og på samme måde se de samme juleoptagelse på video om og om igen. Det er sjovt, at man nu, som voksen, kan begynde at tænke tilbage på de gode gamle dage, da man selv var barn, og lyttede til “Most Wanted Julehits“.

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvilken Pyrus-julekalender er bedst?