Julehåndbog: Forord

Julehåndbog: Indledning – Julen kommer førend vi ved

Indledning:

Julen kommer førend vi ved

Julen begynder i butikkerne. Det sker i uge 41. Det er sidste arbejdsuge inden skolernes efterårsferie, men hvad endnu bedre er, at det er ugen, hvor mange danske supermarker begynder at køre det første vognlæs pebernødder over disken. Pebernødder, slikstokke, de billige chokoladejulekalender og konfekten begynder for alvor at fylde butikkerne op. Allerede her vil de første brokke-hoveder begynde at skrappe op: “Sidste år begyndte julen altså IKKE allerede i oktober . Du kender sikkert de sure blikke fra folk, som undrer sig. År efter år kan de ikke forstå, at julegodterne kan købes fra uge 41, men sådan har det altså været i mange år, og hvis du, som undertegnede, er juleelsker, så smiler du måske allerede. Jeg smiler ekstra stort, for det er også nu, jeg for alvor kan begynde at forberede mig på den kommende højtid. Man bør i stedet se det tidlige salg som en mulighed for at forberede sig optimalt. Det er en lang læseferie, hvor man kan gøre sig klar til den helt store eksamen: Juleaften. Uanset om du skal afholde juleaften, eller om du skal være gæst, så er der et par helt basale spilleregler, som skal være på plads. Det lyder måske som et kæmpe arbejde, men med den rigtige forberedelse, går det som en leg.

I min verden står meget og falder med en rigtig god liste. Her taler jeg ikke om en indkøbsliste til julegaver til alle familiens medlemmer, men en liste over alle de basale ting, som din jul skal indeholde. Det kan du læse mere om i seriens første kapitel “He’s making a list”

Hvad der er vigtigst for mange er mad og drikke. Man vil så nødig stå og mangle noget i de søde juledage. Det er simpelthen så irriterende at skulle drøne ned på tanken efter det glas rødkål, man glemte i juleræset. Handler man ind i god tid, og efter en planlagt fremgangsmåde – jamen så behøver man ikke stresse rundt blandt alle de andre julestressede mennesker. Man kan nemlig gøre sine indløb i rigtig god tid, og så slipper man også for at kæmpe om den gode svinekam nede i supermarkedet. Det skriver jeg mere om i “For julegrød er hans bedste mad”. Det samme gør sig gældende for drikkevarerne, de kan ligeledes købes eller bestilles i god tid. Menuen vil stort set altid være den samme juleaften, og derfor er det ikke den store videnskab at matche drikkevarer til, men det vender jeg tilbage til i kapitlet “Den var spædet op med portvin”.

Musikken skal også være på plads juleaften, og det har jeg naturligvis også klaret for dig. Det er jo ikke sikkert, at “Do They Know It’s Christmas” lige passer under julemiddagen. Der er de færreste, som kan spise med god samvittighed, mens der skråles “FEED THE WORLD” i baggrunden. Musik skal passe til stemning, og derfor skal musikken gerne være lidt mere lavmælt under middagen, og så kan det altid stikke af senere. Dansen omkring træet, handler også om musik, men hvem synger for, og hvilke sange skal man synge, og hvor mange vers? Det har din familien måske en fast tradition omkring, men også kan det være, at I aldrig rigtig kan huske, hvad I gjorde sidste år. Måske er det Onkel Jørgen, som plejer at synge for, men han fejre måske jul et andet sted i år, og hvem skal så synge de høje toner? Bare rolig – det skal jeg nok hjælpe dig med i kapitlet om julemusik “Jeg vil ha’ gang i den, sang i den”.

Du skal måske fejre din første jul med en lille nyfødt, og stresser allerede over, hvordan det nu skal gå. Det bliver man nødt til at vende på hovedet. Julen bliver på børnenes præmissen, så snart man har sat dem i verden. Børnene bestemmer, hvor og hvordan man fejre jul, også selvom de er helt små. Dan Turèll, som var indædt julehader, man dog en elskelig person, udtalte i et interview om jul, at det første man lærer, når man får børn er, at det er dem, der bestemmer. Derfor havde han også indført en juletradition: den danske jul. For som han tilføjede: “Børnene har krav på en jul“. Jeg er far til pseudotvillinger, og selvom jeg altid har elsket julen, har farrollen fået mig til at elske julen endnu mere. Man oplever julen gennem ens børns øjne, og så føler man sig selv lidt som barn igen, og hvem glemmer nogensinde sin barndomsjul. Julen med baby/børn kan du også læse meget mere om i kapitlet “Et barn er født i Bethlehem”

I min julehåndbog, satser jeg på at runde julelister, julemaden, juledrikkelse, julemusik, julelege, hvid jul, jul med baby/børn, julebag, julegaver, den gode julegæst og juletøj. Elleve kapitler som måske kan gøre din jul en smule nemmere. Som skrevet i seriens forord, så er denne serie en hjælpende hånd – en guideline til julen og juleaften. Jeg vil ikke forsøge at diktere din jul, jeg kommer blot med et par gode ideer, og så kan du bruge dem, hvis du har lyst. God fornøjelse og lad os sammen undgå voldsom trængsel og alarm – altså ikke sangen 😉

Næste kapitel: 1. kapitel – He’s making a list

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julehåndbog: Forord