Mine julesange

Julehåndbog: Kap. 1 – He’s making a list

Læs indledningen her…

1. kapitel:

He’s making a list

Ønskelister, indkøbslister og huskelister. Julen er fyldt med lister – lange lister. Denne bogs 1- kapitel er ikke langt, men du kan læse om to lister: en forventningsliste og en indløbsliste.

Forventningslisten er en liste over, hvad din jul skal indeholde. Det er en liste, som kan udvikle sig over tid, da der konstant sker ændringer i ens liv. Det er ikke en liste over, hvad man skal eller bør, men nærmere en liste over, hvad der gør dig glad i julen. Helt konkret kan overskriften være “Hvad er en god jul for mig?”. Det skal være en blanding af, hvad du har lyst til, og hvad du kan overskue. Det er først og fremmest din jul, og derfor skal du også tage ejerskab over den. Du er ikke tvunget til at sidde med til 100 julearrangementer, hvis du ikke kan overskue det. Du må heller ikke lade andres forventninger tage magten over dig i juledagene. Det er din jul, og derfor er det også dig, som bestemmer. Hvis du selv vil holde jul, og er det også dig, som bestemmer, hvem der skal med, og hvordan aftenen skal foreløbe. Der skal nok være en mor eller et andet familiemedlem, som ikke er helt tilfreds med måden, som du gør tingene på, men det er du nu forberedt på, og det er vigtigt, at du står ved din gode jul. Man kan aldrig tilfredsstille alle, så start med dig selv og dem du har nærmest.

Jeg vil faktisk foreslå, at du går i gang med din liste omgående. Sæt dig ned, og tag et stykke papir. Med store bogstaver skriver du i toppen af papiret: “Hvad er en god jul for mig?”, og så går du ellers bare i gang med at nedfælde din perfekte jul. Hvis du mangler inspiration, eller måske har lidt svært ved at komme i gang så start med juleaften. Hvem skal med, og hvad skal I have at spise? Så er jeg sikker på, at resten af listen nok skal udspringe derfra.

Hvis du har besluttet dig for, at du selv vil holde juleaften eller julefrokost, så ved du også, hvor vigtigt det er, at der ikke mangler noget. Det er bare ikke altid, at man husker alt til julefestivitasen, når man er nede at handle, men det er der heldigvis råd for. Jeg har nemlig lavet en juleindkøbsliste. Den kan du printe ud, og hvis du har den med, når du er nede og handle, så er du tæt på målet.

Der mangler sikkert noget på min liste. Du kan skrive forslag i kommentarfeltet, og så tilføjer jeg løbende.

INDKØBSART MÆNGDE KØBT
MIDDAGSMAD
Kartofler
Gulerødder
Løg / Rødløg
Mælk
Grønkål
Citroner
Hvidløg
Rødkål
Sennep
Hel svinekam
Roastbeef
Bacon
Ribsgele
Kulør
Brune kartofler
Olie
Smør
Piskefløde
Mandler
Kirsebærsauce
Vaniljestænger
Grødris
Sukker
Kanel
And
Andeboullion
Nelliker
Laurbær
Allehånde
Muskatnød
FROKOST
Rugbrød
Franskbrød
Julepostej
Saltkød og sky
Rullepølse
Spegepølse
Skinke
Sild
Æg
Syltede agurker
Rødbeder
Mayo
Remoulade
Citroner
Mørbrad
Dressing
Laks
Frikadeller
DRIKKE
Øl
Vin
Sodavand
Snaps
Portvin
Cognac
Kaffe
Julete
JULEGODTER
Pebernødder
Klejner
Jødekager
Nødder
Brunkager
Marcipan
Nougat
Overtræk choko
Franske kartofler
Meny chips
Slik
Clementiner
Appelsiner
Æbler
Rosiner
Glögg
Dadler
Figner
Svesker
DIVERSE
Juletræ
Mandelgave
Lys til juletræ
Fyr- og stearinlys
Juleservietter
Gavepapir
Gavebånd
Til og fra-kort

Det var mine lister, jeg har dobbelttjekket dem begge. Jeg håber, at du nu ved, hvad den gode jul er for dig. ‘

Din gode jul indeholder sikkert et herligt julemåltid, for hvad er en jul uden julemad. Julemåltidet, som vi alle kender og elsker, blev en fasttømret del af vores kultur i midten af 1800-tallet. Jeg gætter på, at du spiser and, flæskesteg, brunede kartofler, måske også hvide, rødkål, måske asier og et halvt æble med lidt ribsgele i midten. Det sværeste ved forberedelse af dette måltid er den sidste halve time, hvor alt skal færdiggøres. Bliver sværen sprød? Brænder de brune kartofler på? Smager rødkålen af jul? Dilemmaer vi alle har svedt over juleaften, men det skal være løgn. I seriens 2. kapitel giver jeg dig de nødvendige tips og tricks, så du aldrig behøver ar bekymre dig for julemanden mere.

Næste kapitel: 2. kapitel – For julegrød er hans bedste mad

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine julesange