Julehåndbog: Kap. 2 – For julegrød er hans bedste mad

Den ultimative juleplaylist

Jeg har lavet den ultimative juleplaylist, og jeg har efterhånden brugt en del år på at finjustere den, og finde de bedste julehits. I dette indlæg finder du et link til min juleplaylist samt spændende historier om de danske julesalmer og julesange.

IMG_7737Du har sikkert en julesang, som du forbinder med julen. Måske er det en af de klassiske julesalmer, mens du danser om det pyntede træ. Men det kan også være, at det er en af de mere moderne juleklassikere, som kan gøre dansegulvene usikre til en julefrokost. Du vil måske opleve, at der mangler et par julesange på min playlist. Det kan enten være fordi, at sangene ikke er tilgængelig på Spotify, ellers er det fordi, at jeg ikke har haft plads til dem på listen – det er jo mine julefavoritter.

Min playliste hedder Julestuen, og den er tilgængelig på Spotify på dette link, og hvis du klikker på “follow”, kan du samtidig følge playlisten og dens udvikling, så det vil jeg anbefale dig at gøre. 

 

Klassikerne

Jeg starter med klassikerne, da de ikke kræver nogen særlig præsentation. Naturligvis finder du Wham med “Last Christmas”, Band Aid “Do They Know It’s Christmas?”, Shakin? Stevens “Merry Christmas Everyone”, Chris Rea’s “Driving Home for Christmas”, Cliff Richard med “Mistletow and Wine” og mange flere. Det er udødelige juleklassikere, og de skal simpelthen være på listen.

På listen finder du også mange af Michael Bublé‘s julesange, de er formidable!

Danske julesalmer

På min juleplaylist er der også blevet plads til et virkelig fint julemedley fra Stig Rossen. Medley’et hedder “Julelys”, og er en kombination af et par af de smukkeste julesalmer. Jeg blev gift i december, og derfor fik julesalmerne en helt særlig plads i mit hjerte, da jeg sidste år sad i Jesus Kirken og sang dem til min vielse. Medley’et starter med “Dejlig er den himmel blå”, og den er, som så mange andre julesalmer, skrevet af Grundtvig. Salmen startede som et digt på 19 vers, men blev i 1853 udgivet i en salmebog, og det er den version, vi synger i dag. Næste sang i medley’et er “Et barn er født i Bethlehem”, og det er en af de ældste julesalmer. Forfatter Claus Ib Olsen skriver, i sin bog ‘Glædelig jul’, at det oprindeligt var en hymne, som blev sunget under et krybbespil i kirken. Salmen stammer helt tilbage fra 1300-tallet, men udkom i 1535. Salmen er, på bedste Brødrene Grimm manér, gået fra mund til mund, men i 1820 greb Grundtvig sangen, og skrev en ny version. Selve melodien er en gammel tysk folkemelodi. Næste sang i det lille medley er “Her kommer Jesus dine små”, og denne julesalme er skrevet af Brorson, som også har skrevet “Den yndigste rose er funden”. “Kimer I klokker” er næsten sang, og medley’et sluttes af med “Julen har bragt velsignet bud”. “Julen har bragt velsignet bud” er skrevet af Ingemann, og hed oprindeligt “Børnenes Julesang”. Salmen er skrevet i 1839.

Danske julesange

IMG_2836De danske julesange er for mange forbundet med dansen om træet, men det er ikke alle der kender sangenes historie. Forfatter Claus Ib Olsen fortæller, i sin bog ‘Glædelig jul’, at de danske julesange fungerede som brugsanvisniger for den borgerlige jul. Hvis jeg skal starte fra toppen, så er “Højt fra træets grønne top’ skrevet af Peter Faber i 1847, og det er hele hans familien, som beskrives i sangens tekst. Peter Faber skrev i første omgang teksten til melodien fra ‘I en kælder sort som kul’, men året efter sangens tilblivelse, skrev Emil Horneman den melodi, vi alle kender og elsker. Det er sjovt at tænke på, at hvad der startede som en privat lejlighedssang blev til en af de største danske julesange nogensinde. Peter Faber skrev også “Sikken voldsom trængsel og alarm”, og selvom sangen blev skrevet i 1850, blev den først udgivet i 1877.

IMG_5984“På Loften sidder nissen med sin julegrød” er et nordisk mix, da teksten oprindelig er på norsk og melodien stammer fra Tyskland. Teksten til klassiskeren “Juletræet med sin pynt” er skrevet af Morten Lorentzen og er en hyldestsang til det smukke juletræspynt. Mange af de klassiske sange finder du selvfølgelig også på min juleplaylist, men i nyfortolkede versioner.

Danske nyklassikere

Jeg kommer måske til at træde nogen over tæerne nu, men jeg er ikke glad for Anne Linnets version af nummeret “Lille Messias”, men det har ikke noget med nummeret at gøre. Det er fordi, at jeg ikke er så glad for Anne Linnet. Jeg kan godt lide selve nummeret, og da jeg hørte det i Stig Rossens version, blev jeg meget begejstret. Han giver sangen en helt anden varme og gemytlighed, som Linnets stemme ikke giver. Derudover findes sangen også i en a cappella version med Vocaloca (ja, det gamle X-factor band), og den er også virkelig fin. Både Stigs og Vocalocas versioner af “Lille Messias” kan findes på min playliste. Andre danske klassikere, du også kan finde på listen, er Drengene fra Angoras julehit “Jul i Angora”, MC Einars “Jul Det Cool”, “Når Sneen Falder” med Thomas Helmig & Søs Fenger, et par hyggelige numre med Gustav Winckler og alle de klassiske danske julesange.

Apropos a cappella

Hvis du hører Julestuen igennem, vil du nok opleve, at der er en par a cappella sange på listen. A cappella betyder flerstemmig sang uden instrumenter, og det er jeg rimelig vild med. I min verden er der noget meget julet over a cappella, og derfor finder du et lækkert udsnit af de bedste  a cappella julesange på min juleplaylist. Det danske a cappella band Basix har udgivet to julealbums, og de er helt fænomenale. Derudover finder du også lidt julesange fra den amerikanske a cappella gruppe Straight No Chaser, og julenumre fra et af de mest populære amerikanske a cappella bands Pentatonix, som har lavet et skønt mash-up af ?Don?t Worry Be Happy? og ?Winter Wonderland?.

Julekalenderhits

Ingen juleplayliste uden julekalenderhits. Jeg har valgt nogle af dem jeg bedst kan lide. Desværre er soundtracket fra ‘Juletestamentet’ ikke tilgængeligt, og det er en skam, for der er mange gode sange på. Jeg har naturligvis valgt et par af de bedste fra de fire Pyrus julekalendere, og så har jeg taget en del sange fra Julestjener. Mads Langer har naturligvis også sin plads med “I En Stjerneregn Af Sne”. De bedste sange fra ‘Brødrene Mortensens Jul’ er også på listen samt en masse af de andre klassikere. Jeg har begrænset mig lidt, og kun valgt de bedste. Det er nemlig ikke alle julekalendersange, der egner sig til en juleplaylist.

De nordiske julesange

Måns Zelmerlöw, vinderen af Eurovision 2015, har lavet et fantastisk julealbum. Det har en jazzet lyd, og det giver en lyst til at danse. Der er både engelske og svenske julesange på Måns’ julealbum, og alle sangene fortjener en plads på min juleplayliste. Der er også blevet plads til lidt flere svenske julesange og et par norske. Christian Ingebrigtsen (fra det gamle boyband A1), Gaute Ormåsen og Trine Rein synger den skønne julesang “Den første julenatt”.

De fjollede julehits

Jeg faldt over et lidt fjollet country christmasy band, da jeg sad og researchede til min juleplaylist, bandet hedder Home Free, og de har også sneget sig ind på playlisten. Derudover er der også en svensk sang “Da vet du at det er jul”, som starter ud meget seriøst og melodisk, men teksten ender et helt andet sted. Der har også sneget sig en norsk julesang ind på listen, det fiktionelle boyband Boyzvoice med “Let Me Be Your Father X-mas”, som også er i den fjollede kategori. Ydermere hører “En Rigtig Drengejul” vist også under denne kategori.

De nye julehits

Jul efter jul udgives der nye julesange, men det er ikke fordi, at vi danskere spytter julesange ud. Det sidste store danske julehit er nok “Jul i Angora”, og det er efterhånden et par år siden. Det var blandt andet derfor, at jeg for femte år i træk valgte at lave en ny julesang. Sangen hedder “Julens Melodi” og kan findes på playlisten. I 2015 udkom der en del julesange, bl.a.  “Santa Tell Me” med Ariana Grande, “No Christmas For Me” med Zee Avi. Derudover vil jeg rigtig gerne fremhæve “Christmastime” med Kari Kimmel og “It’s Christmas Time” med Jules Larson. 90’ernes pigeidol Peter André udgav også et julealbum i 2015.

2016 bød på en masse spændende nye julesange. Gulddreng, som er elsket og hadet af mange, udgav sangen “Guld Jul”.

Cisilia og Hasan Shah lavede den lidt mere triste “Kold December”, som minder lidt om Nelly’s gamle hit “Dilemma”. Jeg har også faldet over et band, som jeg må fremhæve – ‘Made of Snow’. De har udgivet en EP, som hedder “Only Once a Year”, og jeg kan ikke finde mere info om det på nettet, men det er fem skønne nye julesange, som du også kan finde på min juleplaylist. Både Pentatonix og Straight No Chaser har også udgivet nye julealbums sidste år, og du kan finde et par af de bedste sange fra begge albums på min liste.

Der er også kommet et hav af julesange i 2017 og 2018, og dem kan du læse meget mere om i dette indlæg. I 2017 har 90’er boybands som Hanson og 98 Degrees har udgivet julealbums. Gwen Stefani og den australske sangerinde Sia har også udgivet julemusik, og mange af de nye sange fra 2017 kan du naturligvis også finde på min juleplaylist. ‘A Legendary Christmas‘ er det sjette studiealbum af den amerikanske sanger John Legend. Det er hans første julalbum, og det er sat til udgivelse den 26. oktober 2018. Både Esperanza Spalding og Stevie Wonder vil medvirke på julealbummet. Stevie Wonder synger med på albummets den første sang, “What Christmas Means to Me”, hvor han spiller harmonika. Albummet indeholdet fjorten sange – 8 covers af juleklassikere, og seks originale numre fra Legend. Nævneværdige andre julealbum, som udkommer i 2018, er: ‘Winter in the Air’ David Archuleta. ‘Baby It’s Christmas‘ af David Campbell og ‘It’s The Holiday Season’ af Martina McBride. Mange af disse sange kan naturligvis også findes på min min juleplaylist. Årets julekalender sang fra Mads Langer, kan også findes på listen.

Et godt mix

Jeg tror, at man finder noget for enhver smag på Julestuen, og jeg vil mene, at listen kan bruges i alle julede forsamlinger. Jeg håber, at I får ligeså meget ud af at lytte til listen, som jeg gør. God fornøjelse!

Kilde til afsnittet “Danske julesalmer”: Olsen, Claus Ib. Glædelig jul. Samleren. 2003. Side: 204-214
Kilde til afsnittet “Danske julesange”: Olsen, Claus Ib. Glædelig jul. Samleren. 2003. Side: 226-235

Jeg ønsker dig en glædelig fredelig jul.

-Juleekspert Daniel Røde

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julehåndbog: Kap. 2 – For julegrød er hans bedste mad